Es completa la col·lecció del Gabinet Salvador, una de les col·leccions europees d’història natural més importants del segles XVII i XVIII

A partir de gestions del servei d’Exposicions del Museu buscant peces per a l’exposició Salvadoriana, que es podrà veure en el marc dels actes del Tricentenari BCN, es van localitzar restes de la col·lecció original del Gabinet Salvador, formada principalment per llibres que pertanyien a la biblioteca, així com d’altres objectes d’ interès, com ara flascons de vidre de la farmàcia, etiquetes dels objectes de la col·lecció, llistats de llibres i monedes, manuscrits i correspondència científica.

L’Ajuntament de Barcelona ha adquirit recentment aquesta nova part del Gabinet Salvador (s XVII, XVIII i XIX), Aquesta adquisició permetrà completar la col·lecció principal que actualment es conserva a l’Institut Botànic de Barcelona, a més de poder documentar el material que ja forma part del Gabinet  i obrir noves vies d’estudi sobre la tasca científica que va dur a terme la família Salvador.

El Gabinet Salvador, el primer museu obert al públic a Barcelona

El Gabinet Salvador és una de les poques col·leccions europees d’història natural que no s’ha dispersat i que està localitzada en la pràctica totalitat. Una col·lecció de curiositats naturals i una biblioteca científica, mèdica i farmacèutica que és, en la seva matèria, una de les més importants del món. Actualment la biblioteca del Gabinet Salvador compta amb 1.346 volums, un herbari general de més de 4.000 exemplars, peces naturals i nombrosa documentació epistolar. És un dels pocs gabinets científics que ha arribat als nostres dies –la majoria van desaparèixer bé integrats en els grans museus nacionals del segle XIX, bé dispersats pel pas del temps i la història- i que es manté pràcticament íntegre. El Gabinet Salvador també es considera el primer museu obert al públic que va tenir la ciutat de Barcelona.

Detall del Gabinet Salvador a l’Institut Botànic de Barcelona / museuciencies

Entre el material que acaba d’adquirir l’Ajuntament de Barcelona s’hi compten llibres de ciència, filosofia, literatura clàssica o devoció. En molts casos es tracta de primeres edicions –la majoria en bon estat de conservació- d’alguns d’autors com ara Linné, Tournefort, Boerhaave, Petiver, Commelin, Magnol, Imperato, Colonna, Bauhin o Ray. Títols molt rellevants que ajudaran a completar la biblioteca existent i a emfasitzar la importància i l’interès de la col·lecció.

També s’hi compten nombrosos objectes, entre ells, diversos paquets de correspondència dels segles XVII al XIX amb botànics europeus molt rellevants com Jacques Barrelier (Roma), Joseph Pitton de Tournefort (París), Joan Sala (Lisboa), Herman Boerhaave (Leiden), Peire Barrère (Perpinyà), Gregori Condeminas (Cadis), André Pourret (Narbona), Casimiro Gómez Ortega (Madrid), Josep Quer (Madrid) o Mariano Lagasca (Barcelona). En aquestes cartes es dóna notícia de la tramesa de llibres, plantes, fòssils, minerals i altres objectes que es conserven al museu. Entre les cartes també hi ha un text complementari de Joan Salvador sobre el seu viatge per la Península Ibèrica, redactat en llatí, en el qual es relacionen les plantes recol·lectades. També s’hi troba una biografia manuscrita de Jaume Salvador i Pedrol, que semblaria la font en la que s’inspira la Memòria publicada per A. Pourret.

Joan Salvador / museuciencies

Un patrimoni científic de primer nivell per Barcelona

Els Salvador, una nissaga d’apotecaris barcelonins, van contribuir durant tres segles a l’esforç col·lectiu per conèixer i comprendre millor la diversitat de la vida. La principal obra científica dels Salvador va ser el seu Gabinet d’Història Natural, iniciat el 1626 i tancat definitivament a la visita pública el 1855. Aquest gabinet és un museu d’objectes d’història natural que buscava reunir una representació del cosmos. Es tracta d’una col·lecció segregada que s’ha mantingut aïllada durant els darrers tres segles, un fet que la fa excepcional. La qualitat dels objectes, la informació disponible i la diversitat d’objectes que han arribat als nostres dies fan del Gabinet Salvador un patrimoni científic de primer nivell per Barcelona.

Detall del Gabinet Salvador a l’Institut Botànic de Barcelona / museuciencies

Contingut actual del Gabinet Salvador

Una biblioteca amb 1.346 volums, la majoria obres de ciència publicades principalment entre 1478 i 1750, amb nombroses primeres edicions dels principals autors del Renaixement i del començament del Segle de les Llums en els camps de la farmàcia, la botànica i la medicina. 4.025 exemplars a l’herbari general i uns 500 més segregats de la col·lecció principal, 150 cartes i altres documents, 2.600 unitats de registre de mol·luscs, fòssils, minerals, insectes, mostres de “terrae sigillatae”, 228 medicaments en flascons de vidre (simples) i marbres, essent la part principal mol·luscs i petrifactes (nom arcaic dels fòssils), 748 vertebrats i altres objectes de majors dimensions. A més de mobiliari, quadres, dibuixos, flascons que havien contingut olis minerals, etc. La catalogació final de tots els objectes existents a la col·lecció supera les 8.000 unitats.

El gabinet no es limita a la riquesa natural de Catalunya sinó que conserva objectes de la resta de la Península Ibèrica, França, Anglaterra, Itàlia, Europa Central, Amèrica, la regió sud d’Àfrica, Anatòlia i l’Índia.

També és el resultat de la capacitat dels seus propietaris per reunir objectes valuosos i teixir una densa xarxa de relacions, que demostra els interessos dels altres corresponsals pels objectes que es facilitaven des de Barcelona. Els Salvador van contribuir considerablement al coneixement de moltes plantes peninsulars, baleàriques i catalanes gràcies a la seva participació en aquests intercanvis.

Salvadoriana. La col·lecció Salvador d’història natural del segle XVIII,

En el marc del Tricentenari BCN, l’Institut Botànic de Barcelona organitzarà l’exposició Salvadoriana. La col·lecció Salvador d’història natural del segle XVIII, que es podrà veure d’abril a desembre de 2014.

L’exposició proposa, en la seva primera part, un viatge en el temps als segles XVII i XVIII, amb la descripció del context històric, social i cultural de l’època i la presentació dels Salvador. La segona part estarà focalitzada en els objectes que componen el Gabinet. L’Institut Botànic de Barcelona, custodi del gruix d’aquest patrimoni, reunirà per a l’ex-posició documents provinents del Museu de Ciències Naturals, del Museu Frederic Marès i d’altres institucions de la ciutat. Cicles de conferències sobre la història de la ciència i el paper dels gabinets naturalistes, tallers per a famílies o les festes ciutadanes del Planta’t seran algunes de les activitats complementàries associades a una proposta que connecta ciència i història

Imatges i dossier per a premsa disponibles a l’enllaç: https://eicub.net/?grup=GabinetSalvador