Nom científic: Dracunculus muscivorus
Nom comú: rapa mosquera, orella de porc, rapa pudenta
Família: Aràcies
Distribució i hàbitat: Gènere monotípic amb una única espècie, Dracunclus muscivorus.
És una relíquia del Miocè que actualment pobla les costes rocoses de les illes i illots que fa 6 milions d’ anys formaven la regió tirrènica: Illes Balears, Còrsega i Sardenya.
Període de floració: Abril. La inflorescència oberta dura dos o tres dies.
Descripció: Geòfit amb fulles carnoses proveïdes d’ un pecíol alat i una làmina amb un llarg lòbul anterior i dos posteriors. La planta sorgeix d’ un tubercle globós de fins a 14cm de longitud i 6.5cm d’ amplada, profundament enterrat a les escletxes de les roques calcàries litorals.
La inflorescència de 13-40cm de longitud surt d’ un peduncle parcialment enterrat. L’espata és verda amb taques blanques per la seva cara externa i de color porpra pàl·lid imitant a la carn, per la seva cara interna; amb abundants pèls. La part inferior de l’ espata està enrotllada en forma de tub, on hi trobem les flors masculines i femenines.
Curiositats: la flor (inflorescència) enganya a les mosques per la vista i l’ olfacte amb la seva superfície peluda i l’olor fètid, imitant carn en descomposició. Les mosques atretes per l’olor putrefacta entren dins a l’ espata i actuen com a pol·linitzadors.
És una de les espècies vegetals més espectaculars de la nostra flora per tenir una inflorescència singular i efímera.
Aquí la podeu veure i escoltar com una mosca s’hi ha quedat atrapada:
Més informació:
http://jardin-mundani.blogspot.com.es/2012/04/helicodiceros-muscivorus-el-timador-de.html