La majoria d’espècies de primats tenen greus problemes de conservació, les poblacions es redueixen, els seus hàbitats naturals són destruïts. Moltes organitzacions i persones treballen activament fa dècades en la seva conservació. I moltes d’aquestes persones són dones. Entre les més mediàtiques Jane Goodall i Dian Fossey, altres menys Cecilia Veracini, Anna Omedes, però n’hi ha moltes altres que han fet o estan fent una gran tasca en la conservació, recerca i divulgació d’aquest grup de mamífers.
La Fundació Darwin amb la Montserrat Ubach al capdavant i amb seu a Barcelona, té com a un dels seus objectius la preservació, conservació, defensa i protecció de titís i tamarins- els primats més petits del món- ha publicat fa poques setmanes un nou volum de la revista Darwin News. Aquest darrer número és una Monografia titulada “Primatólogas españolas en santuarios y centros de rescate” . Hi són explicats els projectes, les motivacions, les vivències de més de 15 dones que han conviscut amb espècies de primats, en centres de rescat i santuaris “in situ” o en centres de recuperació “ex situ”. En països de tots els continents, vivint aventura, recerca i somnis. Gaudint-ne com mostren les imatges.
Gairebé simultàniament ens arriba una entrevista a la Joana Aragay, biòloga que va treballar un temps en aquest Museu i a la Universitat de Barcelona. Tot i tenir algun vincle laboral aquí, va optar per marxar lluny, al Sud-Est asiàtic. L’entrevista la va fer i publicar la Laia Barres, qui també va treballar al Museu, en els projectes d’activitats, i ara entre altres projectes col·labora en el blog All You Need Is Biology. Un blog esplèndid de divulgació sobre biologia.
L’entrevista a la Joana conté un munt de qüestions interessants i sorprenents com les causes i conseqüències de grans incendis a finals del 2015, l’efecte sobre les persones, sobre els hàbitats, la flora i la fauna. Cóm és la vida en aquella regió del món. Hi ha una bona reflexió sobre la poca repercussió que a vegades tenen algunes notícies als mitjans de comunicació.
La feina d’aquestes dones és encomiable, persones amb una gran motivació, que han pres moltes decisions valentes, que han compaginat família i feina en condicions especials, que han hagut de renunciar a molt però que han assolit somnis, que en definitiva han fet un gran pas endavant en la conservació de les espècies de primats.