La rata cellarda

Olga Boet, col·laboradora del departament de cordats del Museu

Amb aquest fred, qui pogués hivernar hibernant!

Hi ha molts animals que ho fan com els óssos, els ratpenats, les marmotes, els hàmsters, els lirons, les granotes, les serps… Per què no ho podem fer nosaltres?

Rata cellarda. Foto: Lluís Comas

Les rates cellardes, Eliomys quercinus, hibernen mentre hivernen al niu. A la tardor, la rata cellarda ja es prepara per hivernar. Així, va acumulant reserves de greix en el seu cos i construeix un niu força gran. Quan arriba el fred intens, es disposen a hivernar dins del niu, però no passaran tot l’hivern soles. Ho faran en petits grups, sempre és millor! Hivernen dins del niu en petits grups i entren en hibernació.

Hivernar o hibernar?

Hivernació vol dir passar l’hivern en un lloc concret, com fan per exemple els morells de plomall, Aythya fuligula, de què parlàvem el mes anterior. Així, diem que hi ha ocells hivernants, és a dir, que venen al nostre territori a passar l’hivern. Són doncs, animals migradors, que eviten el mal temps marxant cap a altres indrets més favorables.

En canvi, els animals que hibernen són aquells que no marxen del lloc on viuen, sinó que eviten el mal temps refugiant-se en algun lloc més càlid i segur, com ara una cova, un niu o un cau, i reduint l’activitat corporal a l’estat de letàrgia. L’animal entra en un son profund que pot durar des d’alguns dies fins a alguns mesos. Per poder sobreviure durant aquest període i despertar amb prou forces, cal reduir al màxim la despesa energètica, ja que durant aquest temps la majoria dels animals no mengen res.

Atès que la hibernació és un estat fisiològic, el cos ha d’estar preparat per fer-ho. El metabolisme es redueix a les funcions mínimes per sobreviure: el cor batega més lentament, la respiració és més pausada, l’activitat corporal és molt lenta i també disminueix la temperatura del cos. És a dir, es redueixen totes les despeses energètiques innecessàries (a diferència dels humans, que quan fa fred consumim més energia que mai).

Tant hivernar en un lloc més càlid com hibernar en un forat són dues estratègies evolutives per evitar les condicions adverses del medi i ambdues necessiten que el cos de l’animal, el seu metabolisme, estigui adaptat per fer-ho.

Després de l’hivern…

Quan arriba el bon temps, els animals que estaven hibernant es desperten del son profund. Tot i que han passat l’hivern en un estat de letàrgia, s’han aprimat molt i necessiten menjar de valent. Les rates cellardes surten a cercar llavors i fruits del bosc, que a la primavera n’hi ha molts. Aquest rosegador, conegut per molta gent pel seu característic antifaç negre que contrasta amb el marró i el blanc de la cara, és també un bon caçador d’insectes i petits invertebrats. És molt àgil grimpant i saltant entremig de la vegetació arbustiva i arbòria. Tot i que és molt fàcil de reconèixer, és difícil d’observar-lo perquè és de costums nocturns i discrets.

Els tenim representats a la col·lecció del museu?

Les rates cellardes són animals que difícilment es troben morts a la muntanya. El que es troba més sovint són restes òssies en les egagròpiles de les aus nocturnes. Al museu tenim 28 exemplars d’aquesta espècie, la majoria d’ells trobats a Catalunya. D’alguns només en tenim una part del cos, generalment el crani, que és la part més conservada que es pot trobar a les egagròpiles.

9 Comments

 1. Joan ha dit:

  Soc del Priorat i fa uns dies a la caseta del tros (vinya i oliveres) vaig veure sortir una rata cellarda. La meva sorpresa va ser que tenia uns pels llarcs a les orelles. Era molt vonica.La resta de morfologia coincideix amb aquest tipus de rosegador.Pero pot ser que hi hagin rates cellarda amb pels a les orelles?

  1. Cristi ha dit:

   Bones Joan, farem arribar la teva consulta als nostres experts en mamífers. Bones vacances!

  2. Cristi ha dit:

   Felicitats per haver vist una rata cellarda i esperem que n’hagis gaudit.
   Efectivament, són animals que s’acosten molt a les construccions humanes aïllades, com per exemple les casetes per guardar les eines dels pagesos.
   Les rates cellardes no presenten pèls llargs a la punta de l’orella, com el cas dels esquirols que a l’hivern presenten un plomall de pèls a la punta de l’orella. Són animals amb les orelles força grans, i amb coloracions variades (de vegades es veu la part inferior molt clara i la de dalt molt fosca). Podria ser que la posició et fes confondre la coloració amb pèls, o bé que els pèls fossin del costat de l’orella (veient-los pel lateral de les orelles i no a la part de dalt).

 2. pepa leal ha dit:

  rata cellarda i rata de celler
  El nom ve de cella o de celler?

  gràcies

  1. Cristi ha dit:

   La pregunta de l’origen del nom de la rata cellarda és molt interessant com complicada de respondre amb certesa etimològica.
   Els noms populars dels animals sorgeixen dels mateixos ciutadans que veuen els animals per la zona on viuen i tenen necessitat de posar-li un nom per diferenciar-lo dels altres, un bon exemple d’això són els caçadors o els pagesos. Majoritàriament aquests noms es basen en característiques externes de l’animal o bé en comportaments. Així trobem noms molt curiosos i bonics com abellarol, gat fer, ratescaldes, voliana, cadernera, moixons, xibeca, tòtil, etc.
   En el cas de la rata cellarda, sembla obvi (i no per això cert) que cellarda té a veure amb la taca allargada i negra que presenten per sobre de l’ull, talment com una cella, que arriba fins darrera de l’orella. Ara bé, aquest nom també el trobem en alguns escrits com çallarda. Al Pallars, d’aquest rosegador en diuen rata grilla.

 3. pepa leal ha dit:

  Sabeu d’on ve el nom de cellarda?
  de cella?
  de celler?

 4. Sergi ha dit:

  Si hi ha algú que no sap que és una egagròpila:

  Les egagròpiles són boles de material indigerible que són regurgitades per diverses espècies d’aus, essencialment rapinyaires. Un cop efectuada la digestió, les parts no digeribles de les preses (majoritàriament pèls i ossos) són regurgitats en un cabdell allargat prop del lloc on nien o freqüenten. La seva anàlisi permet conèixer les poblacions de micromamífers de la zona que habiten.

 5. Oriol López ha dit:

  Interessant article i bon aclariment de la diferència de significat entre els termes hivernar i hibernar.

  Oriol López

  1. Cristi ha dit:

   Moltes gràcies Oriol pel teu comentari. Si desitges saber alguna cosa més sobre aquest tema no dubtis en fer-ho. Els nostres experts estaran encantats en respondre!!!

Comments are closed.