Encetem l’any 2011 amb un enigma microscòpic…..
Al món microscòpic on podem descobrir detalls i formes que ens fan entendre molt bé el per què de les estructures i sobretot ens ajuden a veure el seu estat.
Aqui us deixem la solució d’aquest enigma. Gràcies a tots els que heu participat i heu afinat tan bé amb les vostres respostes:
Les primeres quatre fotografies que varem penjar ( les 4 últimes d’aquesta galeria), estan fetes amb microscopi electrònic de rastreig ambiental (MERA), mentre que les dues darreres estan fetes amb una càmera fotogràfica convencional ( les corresponents al detall de l’ala i al paó reial albí).
Descobrint l’entrellat
L’última imatge ens mostra, tal i com deia en Sergi en el seu primer comentari, un garfi d’una ploma. Els garfis es troben en els extrems de les bàrbules, i precisament això és el que ens mostra la penúltima fotografia, en la qual s’observen diferents bàrbules amb ganxos als seus extrems. Els ganxos serveixen per enganxar les bàrbules d’una barba, amb les bàrbules de la barba adjacent. I això ho veiem en les següents fotografies de menys augments (on observem que aquesta estructura d’unió de bàrbules es pot trobar desordenada).
Tot i que el comentari del Sergi anava ben encaminat fins a aquesta fotografia, no va acabar de treure l’entrellat. I és que les tiges més gruixudes que es veuen en la segona, tercera i quarta fotografia són barbes, i no el raquis. El raquis és la tija o eix central de les plomes, l’extrem més gruixut del qual va “enganxat” a la pell de l’animal. És a dir, cada ploma només té un raquis, molt més gran que les diverses barbes que surten d’ell (el raquis no surt en cap de les fotografies que vam penjar).
Totes les fotografies microscòpiques mostren l’anvers de la ploma, que és la part que permet observar bé la seva estructura. Pel revers, els ganxos, i, com a conseqüència, l’estructura d’enganxament de les bàrbules, no s’observen amb igual claredat.
I per a què serveixen aquestes imatges?
Aquestes fotografies de microsocopia electrònica (amb MERA) han estat fetes pels tècnics en restauració del museu. A partir d’elles, els restauradors poden determinar entre d’altres coses, l’estat de conservació de l’estructura de les plomes d’espècimens antics. Per exemple, els permet veure si les plomes d’espècimens naturalitzats encara conserven les bàrbules i els ganxos o si els han perdut a causa de l’envelliment.
A més a més, poden determinar quins són els productes i tractaments més adients per la restauració d’espècimens de la col·lecció del museu, ja que poden observar amb detall l’estat de les plomes després d’haver estat sotmeses a diferents tractaments (què els passa quan es netegen amb aigua o amb altres productes, si els productes aplicats deixen residus no desitjables, etc).
Cristina, és un ocell una mica més gran, de la família dels fasiànids
Son les plomes d´un mussol….?!!
Es una cacatúa crec…. ???
Crec que es la part mitja de les ales. I l’animal es una cotorra ?
Ostres, ni idea. Penjareu més imatges??
Posats a equivocar-me la diré ben grossa.
Per la segona imatge ja no crec que siguin les bàrbules d’una ploma (en conseqüència tampoc són els “garfis” als que em referia). El que crec és que es tracta de barbes sense bàrbules.
M’ha vingut al cap l’estructura d’una ploma de rapinyaire. Aquestes aus tenen el marge de l’ala com un raspall i és el que els hi permet no fer soroll quan volen
Molt bé Sergi. Però fixa’t bé en la segona imatge, que és una visió més allunyada del detall de la primera imatge. Encara creus que són els “garfis”? Ens en podries donar més detalls de les estructures i del per què de la seva forma?
Ostres, amb les dos últimes fotos ja està clar! (i s’assembla més a les fotografies de SEM de plomes que tinc vistes)
Es veu el raquis, les barbes i les bàrbules. fins i tot es pot dir que la ploma es vella o està una mica tocada per la disposició de les bàrbules.
Els garfis dels que parlava són els barbuloides (nom no gaire fàcil de trobar, ja que fins i tot en llibres parlen de “ganchos”)
Sobre la banda que pregunteu… ni idea
Bones les observacions de l’observador.
Certament, observant la imatge no se m’acut que pot ser. Ara bé, quan es sap que la foto és diu pluma1 (només cal posar el cursor sobre ella per veure la seva adreça) es pot arribar a la conclusió que la imatge ens mostra un dels “garfis” que es troben en les bàrbules de les plomes, els quals s’enganxen amb altres bàrbules donant la cohesió i resistència a la ploma.
Un cop deduit això, i vist la mida d’aquest garfi, la imatge ha estat realitzada segurament amb un microscopi electrònic d’scanning ja que té relleu, no és una imatge plana.
molt bona observador!
jo no en tinc ni ideia
Aquesta foto podria estar feta amb Microscopi Electrònic?
Si ens fixem que la fotografia està anomenada com a “ploma1”, la fotografia podria representar una barba o bàrbula d’una ploma
Molt bo aquest comentari. En breu penjarem més detalls i més imatges.