El cargol poma

Albert Orozco, col·laborador del Museu
Canals del Delta de l'Ebre on s'ha trobat el cargol poma. Foto: Alber Orozco

Aquest cargol d’aigua dolça anomenat Pomacea canaliculata va ser descobert  al delta de l’Ebre el juliol de 2009, i se l’ha anomenat cargol poma, tot i que amb aquest nom es coneixen molts altres cargols del gènere Pomacea.

Cargol poma. Pomacea canaliculata. Foto: Albert Orozco

Tot i què quan es va trobar,  a l’hemidelta esquerre, només tenia una distribució reduïda a uns quants canals, un any després ja es podia trobar a les dues ribes del riu Ebre i al llarg de bastants quilòmetres.

És difícil veure’l a ull nu, donat que viu dins l’aigua a sobre de roques o fang que el camuflen pel seu color marronòs. Però el que verdaderament delata la seva presència, són les postes d’ous  d’ un color vermellós cridaner que adhereix a les plantes i a les parets a una certa alçada fora de l’aigua.

Postes d'ous del cargol poma. Foto: Albert Orozco

El que li dóna a aquest cargol una especial facilitat per a colonitzar nous territoris,  és el seu caràcter amfibi, doncs respira dins l’aigua amb les brànquies i per terra amb el seu  pulmó.

Us deixem un reportatge del cargol poma que es va emetre al Programa del Medi Ambient de TV3:

2 Comments

  1. Josep ha dit:

    Tot cert, menys que l’espècie invasora no és Pomacea canaliculata, sinó Pomacea maculata (abans anomenada Pomacea insularum). Són molt semblants i fins i tot es poden encreuar, però són espècies diferents.

    1. Cristi ha dit:

      Moltes gràcies per l’aclariment!

Comments are closed.