Els treballs de recerca al Museu sobre invertebrats cavernícoles han deixat, de retruc, una interessant col·lecció d’espeleotemes (formes geològiques cavernícoles) calcaris recollits al llarg dels anys en el treball de prospecció d’Oleguer Escolà i els seus col·laboradors.
Aquesta col·lecció va entrar al museu l’any 2010 amb el nom col·lecció Escolà Boada i amb un total de 43 registres, inclou restes de estalagmites i estalactites, pisòlits rugosos i llisos, perles i d’altres formes, algunes d’elles ben curioses. Les localitats de procedència són molt variades, però predominen les localitats catalanes, balears i aragoneses.
El paper de les “minicol·leccions” en un Museu és prou clar: donen informació molt precisa sobre temes concrets.
En aquest cas. a més a més, el fet de considerar en conjunt la col·lecció Escolà d’espeleotemes ens ha dut a bastir un sots-apartat sobre aquest tema en la col·lecció de mineralogía, que conté un material força nombrós i molt interessant, tant pel que fa a localitats com a morfologies dels exemplars. Creièm que la catalogació d’aquest material aportarà sorpreses (i utilitats) considerables.