Els animals es dopen?

 

Aquest mes encetem l’endevinalla amb una pregunta ben peculiar: es dopen els espècimens? sabeu què són aquestes pastilles de color vermell del recipient?

4 Comments

 1. Marta ha dit:

  Hola,
  Us heu acostat molt, com sempre, no l’heu clavat però casi! Les pastilles són indicadors de la densitat del líquid conservant per a col·leccions d’espècimens en humit.
  Tal com diu el Sergi, per conservar espècimens en humit ja no fem servir formol (cancerigen i poc efectiu) sinó alcohol de 70º amb una mica de glicerina (per evitar que els teixits quedin totalment rígids). El formol es segueix utilitzant, però només per fixar la mostra, no com a líquid conservant.
  Després d’anys de recerca, s’ha arribat a la conclusió de que és la fórmula més efectiva per conservar aquest tipus de col·lecció, però la recerca encara continua, perquè el mètode te els seus inconvenients. Un d’ells és mantenir la densitat de l’alcohol estable.
  D’una banda, tot i que els espècimens es guarden en recipients estancs, l’estanquitat es perd amb el temps i una part de l’alcohol s’acaba evaporant. D’una altra, malgrat se’ls sotmet a un procés de preparació previ, els espècimens continuen desprenent lípids que alteren la densitat de la fórmula. Això vol dir que encara que visualment el nivell de líquid conservant es mantingui com el primer dia, és possible que la fórmula estigui alterada i ja no estigui complint amb la seva funció: la conservació de l’espècimen a llarg termini.
  Abans, l’única manera de comprovar-ho era realitzar revisions periòdiques de la densitat de l’alcohol amb un aparell que s’anomena densímetre. S’havia de fer pot per pot… i al Museu tenim uns 5000… i sense comptar les mostres… Imagineu-vos la feinada!
  Però el 1999, Andries J. Van Dam, conservador del Museu d’Anatomia de la Universitat de Leiden (Holanda), segurament fart d’obrir pots, va inventar aquest mètode de les pastilles.
  És molt senzill, quan la pastilla taronja sura i la vermella encara és al fons del pot vol dir que l’alcohol esta entre el 50º i el 60º. Quan suren totes dues vol dir que la concentració està per sota del 50%.
  Les pastilles tenen una durada mínima de 10 anys i són reciclables. Si voleu més informació: http://www.alcomon.com
  Fins aviat!
  Marta Pérez Azcárate
  Conservació-Restauració
  Museu de Ciències Naturals de Barcelona

 2. Sergi ha dit:

  Mònica, vas molt ben encaminada, però el líquid conservant que s’utilitza és alcohol (el formol s’utilitza per fixar els teixits i ja no es fa servir per ser cancerigen)

 3. Montse ha dit:

  Si per aquí deu anar

 4. Mònica ha dit:

  Mmmmm, potser són pastilles pel control del líquid conservant (formol?). Una d’elles va canviant fins agafar el color de l’altra i aleshores vol dir que cal canviar el líquid per seguir mantenint l’exemplar en bon estat.

Comments are closed.