Un equip internacional de 22 investigadors va publicar a la revista Nature un article en el que posava de manifest que podriem estar a un pas d’un canvi sobtat de la biosfera amb greus conseqüències per a la biodiversitat del Planeta. Aquest treball es basa en el coneixement que es té dels diferents canvis climàtics que han tingut lloc a la Terra al llarg del temps i que es coneixen gràcies a la investigació paleontològica.
El paleontòleg Anthony D. Barnosky encapçala un equip d’investigadors internacionals en un treball que fonamenta amb dades e investigacions el risc de que l’acció de l’home pot estar portant la Terra cap a canvis irreversibles de la biosfera.
L’article es publica pocs dies abans de que la comunitat política internacional es reuniexi a Rio de Janeiro en la Conferència de les Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible Río+20
Un dels autors d’aquest treball és Jordi Bascompte, ecòleg de l’Estación Biológica de Doñana i expert en l’aplicació de models matemàtics a l’ecologia ens explica:
“Hemos comparado los cambios climáticos del pasado, de los que tenemos conocimiento gracias a los señales que han dejado en el terreno y en los fósiles, con datos de lo qué está pasando hoy a escalas más pequeñas, y con predicciones teóricas. Todo ello nos dice que hay indicios de que nos aproximamos peligrosamente a un punto de inflexión a escala planetaria, a un cambio brusco de nuestra biosfera, que puede provocar cambios para los que seguramente no estamos preparados”.
Ara aquest equip d’investigadors reclama més investigació per poder millorar la capacitat científica de prevere aquets canvis i poder entendre millor com estan condicionats per l’acció de l’home. L’objeciu seria poder actuar per minimitzar l’impacte que un canvi com aquest tindria sobre la biodiversitat i sobre els humans.
Font: web de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i diari ara.cat