Rubel·lita, un tresor ocult del Museu

Carles Curto Milà, Conservador de mineralogia del MCNB

La rubel·lita de Pala (varietat d’elbaïta), un ciclosilicat de bor, alumini i liti que cristal·litza en el sistema trigonal, és famosa per la intensitat de color d’alguns dels exemplars de la mina de Pala, d’on procedeix.

És un cristall format per un prisma de tres cares i una cara terminal plana (pinacoide) amb tres petites cares d’una piràmide molt aplanada en els vèrtexs.

El cristall és d’una lluïssor i color molt intensos i està parcialment recobert de petits cristalls de mica. Les seves mesures són 6,5 x 3,7 x 3 cm i té un pes de 147,4 gr.

Els exemplars de rubel·lita de la nostra col·lecció estan a la reserva de la col·lecció (al Museu Martorell).

Una gemma molt apreciada

L’elbaïta, és un mineral del grup dels silicats molt apreciat com a gemma i per al col·leccionisme. El seu nom fa referència a l’illa d’Elba (Itàlia) on va ser descoberta l’any 1913.

Elbaïta (var. rubel·lita) MGB 11651
Pala, San Diego Co., Califòrnia, EUA. Imatge: Joan Rosell / museuciencies

Pala, una de les grans localitats clàssiques per a l’elbaïta vermella, és una localitat minera enclavada en un territori ric en pegmatites (un tipus de roques intrusives) gemíferes.

Elbaïta (var. polícroma “watermelon”), MGB 11670 de Pala, San Diego Co., Califòrnia, EUA. Imatge: Joan Rosell / Museuciencies

Les gemmes característiques d’aquest jaciment són els granats (spessartita i grossulària), la fenaquita, la espodumena (kunzita i hiddenita), el topazi, diferents varietats colorejades de beril (aiguamarina, morganita i heliodor) i les varietats acolorides d’elbaita (indigolita, blava; verdelita, verda; rubel·lita, rosa-vermella i polícroma, vermella i verda, també coneguda com a “watermelon” o síndria.

 

 

 

 

2 Comments

  1. Cristi ha dit:

    I tant que si! Observar-les de ben a prop amb diferents exposicions de llum deu ser extraordinari…

  2. Joan Rosell ha dit:

    Simplement delicioses…

Comments are closed.