El Museu de Ciències Naturals de Barcelona organitza la III Encuentro Ibérico de Biología Subterránea que té lloc aquesta setmana al Museu Blau. Aquesta trobada suposa un salt qualitatiu respecte a les edicions anteriors, celebrades al Museu Valencià d’Història Natural (2009) i a la Universitat d’Aveiro (Portugal, 2011), perquè els continguts s’amplien més enllà de l’àmbit de la zoologia i inclouen, entre d’altres, la botànica i els fongs. A més a més, la trobada adquireix una estructura i una programació més formals, amb sessions plenàries i ponències, algunes de les quals seran recollides en la publicació Arxius de Miscel·lània Zoològica que edita el Museu.
III Encuentro Ibérico de Biología Subterránea from Museu de Ciencies Naturals on Vimeo.
Dos destacats especialistes, el Dr. Florian Malard, del Centre Nacional de Recerca Científica, Societat Internacional de Biospeleologia (CNRS, SIBIOS, França) i el Dr. Stefano Taiti, de l’Institut per a l’Estudi dels Ecosistemes, Centre Nacional de Recerca (ISE, CNR, Florència, Itàlia), assistiran a la III Trobada Ibèrica de Biologia Subterrània. El Dr. Malard parlarà de macroecologia subterrània i el Dr. Taiti abordarà la situació actual i les perspectives de futur dels isòpodes terrestres subterranis. Paral·lelament a aquestes temàtiques es tractaran qüestions molt variades que van des de l’origen, evolució i conservació de l’hàbitat subterrani fins al paper dels descomponedors o els darrers avenços científics en l’estudi de la fauna de les coves, entre d’altres assumptes.
El Museu de Ciències Naturals de Barcelona té una llarga trajectòria en l’estudi de cavitats subterrànies que ha deixat un patrimoni científic de gran interès. Entre les valuoses col·leccions entomològiques que conserva destaca la d’insectes cavernícoles, fruit de tot un segle de recerca bioespeleològica.
La vinculació del Museu amb la biospeleologia es va iniciar fa cent anys amb l’activitat pionera de Ricardo Zariquiey, que més tard va dipositar la seva col·lecció al Museu. Posteriorment, Francesc Español, il·lustre entomòleg i director del Museu de 1932 a 1979, va esdevenir d’importància cabdal per a l’estudi dels coleòpters cavernícoles. L’escola creada pel Dr. Español ha impulsat de forma decisiva i fins a l’actualitat la recerca bioespeleològica, que continua amb noves campanyes d’estudi que generen resultats que es divulguen en revistes científiques i enriqueixen les col·leccions amb ingressos de nous espècimens.