Nom comú: Apagallums. Frare bec. Frare cugot. Gresolet. Llums. Rapa de frare
Nom científic: Arisarum vulgare subs. simorrhinum Targ.-Tozz.
Família: Aràcies
Distribució: Planta poc comuna de distribució dispersa, present a les contrades mediterrànies marítimes del litoral i del prelitoral peninsular, concretament al territori catalanídic i territori diànic. També es troba a les Illes Balears (Mallorca i Menorca).
Hàbitat: Es pot trobar entre els 100 i 300 m d’alçada en terrenys herbosos i pedregosos, garrigues i boscos, principalment en zones fresques i mitjanament ombrívoles.
Període de floració (aproximat): Floreix durant la tardor i l’hivern.
Descripció: Planta herbàcia perenne de fulla no persistent. Fulles ovades, cordiformes o astades. Pecíol molt llarg i prim, tacat de bru purpuraci. Espata amb bandes alternadament verdenques i purpuràcies a la part basal. Com a tret morfològic distintiu cal destacar l’apèndix de l’espàdix, molt engruixut, globós, de manera que, gairebé obtura la boca de l’espata.
Curiositats: Planta geòfita rizomatosa. La part aèria emergeix a finals d’agost i desapareix a la primavera. És tòxica a causa del seu contingut en saponòsids.
Cultiu al Jardí Botànic: És aconsellable plantar-la en espais orientats a nord i una mica resguardats de la llum solar. Òptima per posar en rocalles i en llocs amb terreny humit i drenat.