Ginestell

Josep Manuel Gómez. Conservador Jardí botànic de Barcelona

Nom comú: Ginestell

Nom científic: Sarothamnus arboreus (Desf.) Webb ssp. catalaunicus (Webb)

Família: Papilionàcies

Distribució: Endemisme ibero-maurità. A la península ibèrica el trobem a Andalusia (entre Màlaga i Almeria) i a Catalunya (entre l’Empordà i les comarques litorals de Barcelona). Al nord d’Àfrica viu quasi a tota l’àrea mediterrània no estèpica del Marroc; arribant pel Sud fins al Anti-Atlas occidental i les muntanyes d’Ifni. Per l’est, a Argèlia, apareix a la major part de l’Atlas Tellià occidental i central.

Hàbitat: Al nord d’Àfrica es troba en boscos, matolls i rocalles fins els 1.800 m, sobre sòls silicis o poc calcificats, en ambients d’humit a subhumit, i fins i tot semiàrid en racons ombrívols i humits. A la península ibèrica la trobem a matolls i clarianes de catanyers, suredes o alzinars, sobre esquistos, granits o calcaris entre els 30 i els 1.100 m. d’alçada.

Període de floració (aproximat): Des de febrer fins al maig.

Descripció: Arbust 1,5-2(3) m, amb tiges glabrescents o serícees, poc o molt foliosos durant l’antesi. Branques amb 8 costelles. Fulles amb pecíol 5-19 mm. i folíols (4)6-15 x (2)4-8 mm. Estandard 15-120 x 18-20 mm, escotat a l’àpex, obtús, truncat o auriculat a la base; ales 18-21 x 9,5-10 m; quilla 15-20 x 10-11 mm. Ovari glabre o amb cares glabres i ciliat en el marge inferior o en ambdós marges; estil glabre. Fruit 22-44 x 4-10 mm, llis, glabre o amb alguns pèls marginals. Llavors entorn a 4 x 2,5 mm; estrofiol 0,7 x 1,2-1,4 mm.

Curiositats: A l’estiu els fruits (llegums linear-oblongues molt comprimides) s’obren amb molta força i expulsen les llavors a distància. El soroll que provoca aquest fenomen és similar al crepitar del foc. Qui no ho sap pot arribar a pensar que alguna cosa està cremant.

Cultiu al Jardí Botànic: Aquesta espècie aguanta bé la sequera encara que es trobi en zones humides. Rústica, tolera bé les gelades. Prefereix l’exposició solar directa. Al Jardí el seu cultiu no presenta problemes, excepte per la tipologia del terreny i alguna invasió primaveral de pugó.