1. Com es van formar les illes Hawaii?
L’origen de les illes Hawaii, situades al nord de l’oceà Pacífic, és deu a un vulcanisme format en un context d’intraplaca, a diferència del vulcanisme generat pel contacte entre dues plaques tectòniques.
Per explicar la formació d’aquestes illes s’ha d’entendre què és un punt calent o “hotspot”: és un ascens de material molt calent (ploma mantèl·lica) que puja amb una certa velocitat des de les profunditats del mantell. Aquest material calent es manté més o menys estàtic de manera que alimenta les diferents cambres magmàtiques dels volcans que va generant. Com el punt calent es manté en una posició fixe però la placa tectònica es va movent, es van formant illes alineades, de manera que les illes amb més activitat volcànica es situen més pròximes al punt calent (Fig. 1).
2. Aquestes illes són les úniques que s’han format d’aquesta manera?
No, aquest fet és comú en diverses illes al llarg del planeta Terra com serien Hawaii, Illes Canàries, Açores, Bermudes i Cabo Verde, entre d’altres, de manera que en molts casos es pot deduir el moviment de la placa tectònica observant la disposició de les illes generades per un punt calent (Fig. 2).
3. Quin és el volcà que ha produït la darrera erupció a l’illa de Hawaii?
La darrera erupció a les illes de Hawaii ha està al volcà Kilauea:
- És el volcà més actiu de l’illa de Hawaii i un dels més actius del món (Fig. 3).
- El seu nom prové del hawaià i significa “escopint” en referència a la freqüència del vessament de colades de lava.
- És un volcà relativament jove a escala geològica, la seva edat aproximada varia entre 300.000 fins a 600.000 anys. No va ser fins fa aproximadament 100.000 anys que va emergir de la superfície de l’oceà Pacífic.
- El Kilauea consta de dues zones de fractura. Les fractures s’estenen des del cràter en direcció est (125 km) i sud-oest (35 km).
- Les seves erupcions generalment són de tipus efusiu tot i que al llarg de la història s’han identificat d’explosives.
4. Quins fenòmens precursors es van donar?
El dijous dia 3 de maig de 2018 un sisme de magnitud 5 a l’escala de Richter va afectar l’illa de Hawaii, posant en alerta a les autoritats. No va ser però fins a l’endemà, divendres 4 de maig , que un sisme de 6,9 a l’escala de Richter va tornar a sacsejar aquesta illa provocant alhora l’aparició de diverses fractures en la zona més oriental. Aquest darrer terratrèmol va tenir lloc a 5 km de profunditat a les 12:32 hora local i el seu epicentre es localitzà a 16 km al sud-oest de Leilani Estates, la localitat més afectada (Fig. 4).
5. I finalment… l’erupció!
El mateix divendres dia 4, en què es va produir el sisme de major magnitud, i després de quatre dies de tremolors, el volcà Kilauea finalment va entrar en erupció. Les fractures que es van generar van permetre l’exhalació de vapors tòxics d’origen volcànic juntament amb extrusions de lava ).
Recull de vídeos sobre l’erupció del Kilauea de maig de 2018:
6. Com va afectar i afecta l’erupció a la illa i la seva població?
Els fenòmens volcànics generats, com l’extrusió de vapors i de lava a través de fractures, van provocar l’evacuació d’aproximadament 1.700 persones que residien en la zona oriental de l’illa. De la mateixa manera es van produint danys estructurals en edificis, vivendes, vies de comunicació, xarxa elèctrica, entre d’altres (Fig. 5).
De moment les colades de lava han destruït aproximadament 35 edificis i amenacen algunes desenes més sent Lelani Estates la regió més afectada.
7. Quines previsions hi ha?
L’illa de Hawaii ha activat l’estat d’emergència per tal de mantenir a la població en alerta davant de qualsevol succés en l’àmbit de risc volcànic i sísmic .
Es preveu que l’erupció continuï durant un temps, però no es pot preveure amb exactitud quan disminuirà la seva activitat. Els fenòmens associats al risc volcànic són imprevisibles i per tant, tot i que la perspectiva és una disminució de l’activitat volcànica, no es pot assegurar amb exactitud.