S’anuncia el ‘Top 10’ de les espècies descobertes durant el 2009

Cada any, l’Arizona State University (Estats Units), juntament amb un comitè internacional d’experts, elabora el ‘Top 10’ de les espècies més curioses descobertes durant l’any anterior. El Top 10 del 2009 inclou cucs bombarders i esponges assassines.

En el Top 10 del 2009, els organismes marins estan representats per quatre espècies: el peix Danionella Dracula, els exemplars mascles del qual posseeixen uns ullals que recorden als dels vampirs; l’esponja Chondrocladia (Meliiderma) turbiformis, una esponja carnívora anomenada l’esponja assassina, el cuc Swim bombiviridis, capaç de llançar bombes de llum com a defensa i, finalment, el peix elèctric Gymnotus omarorum.

Entre els peixos destaca un peix granota (Histiophryne psycheldelica) Foto: ASU International Institute for Species Exploration.
Cuc descobert a la costa central de Califòrnia (Swima bombiviridis)

Entre els animals terrestres trobem al cuc amfibi Aiteng ater, amb l’hàbit de menjar insectes, cosa molt inusual en el seu gènere, a la granota Histiophryne psychedelica que, com indica el seu nom, té uns espectaculars dibuixos psicodèlics a la pell, i a la aranya Nephila komaci, capaç de teixir teles de més d’un metre de diàmetre.

El regne de les plantes està representat per la planta carnívora Nepenthes attenboroughii, amb una cistella de més de 30 cm per atrapar insectes, i per la planta comestible Dioscorea orangeana, originària de Madagascar i en greu perill d’extinció. El regne dels fongs està representat per l’espècie Gymnotus omarorum.

L’International Institute for Species Exploration, responsable de la llista juntament amb un comitè internacional de taxònoms, també ha publicat l’informe SOS (State of Observed Species), que quantifica en 18.225 el nombre d’espècies descobertes el 2009, al qual cal afegir 2.140 espècies de fòssils. La intenció dels científics no només és registrar la diversitat biològica, sinó conscienciar sobre la seva riquesa, la necessitat d’explorar-la i conservar-la. Segons Quentin Wheeler, director de l’institut, “la majoria de la gent no s’adona de com d’incomplet és el nostre coneixement sobre les espècies de la Terra”.

La llista de les 10 espècies es pot consultar a la pàgina web de l’institut, on també poden proposar-se espècies per a la llista del 2010.

Font: Global talent, diari digital de ciència i Innovació