El primer cens de la diversitat d’artròpodes en un parc urbà, tot un èxit!

Autors: Equip de tècnics i conservadors del Depatament d'Artròpodes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Bioblitz a la Festa de la ciència 2010

Prometedor

Aquest és l’adjectiu que més se li escauria si haguéssim de definir la primera edició del BioblitzBcn en una sola paraula.

Al vespre, revisant les trampes d'insectes
Els més menuts amb l'aspirador
Classificant i cercant què s'ha trobat.

Sobretot, del que nosaltres podem parlar és de la iniciativa duta a terme al Parc de la Ciutadella per tal de fer un primer cens de la diversitat d’artròpodes en un parc urbà.  Tot i que sembli estrany, és un fet pioner a la ciutat i pot marcar un punt d’inflexió per tal que més endavant s’estengui a més zones de la ciutat i de manera periòdica.

A més, l’activitat estava a cavall entre un cens purament científic i una activitat  de divulgació científica. Aquest fet es reflectí clarament en els participants tant de dissabte al vespre com de diumenge al migdia: una interessant mixtura de científics especialistes i ciutadans grans i petits desconeixedors de la matèria, però que tant uns com els altres, estaven àvids de coneixement!

El resultat

Els fruits, per tant, van ser, per una banda, estendre la consciència sobre la importància que té preservar i millorar la nostra biodiversitat i per l’altra, obtenir un interessantíssim cens d’espècies que ara mateix està en curs, i que, per exemple, en el cas de les formigues, promet ser espectacular: les dades parcials ens parlen d’unes 12 espècies diferents!!!. Les podeu consultar a la següent taula de resultats.

Asida sp. Coleòpter de la família Tenebrionidae
Pieris rapae. Lepidòpter (papallona) de la família Pieridae.

No ens hem d’oblidar que, al tractar-se de la primera edició, hi ha moltes coses a millorar a nivell logístic i de previsió, però el balanç com a tret de sortida és molt esperançador!


Podeu consultar el quadren de camp que es va treballar: Quadern de camp de Biolblitz 2010