Pseudoloris pyrenaicus, una nova espècie de primat

Investigadors de l’ICP han descrit una nova espècie de primat a partir de les restes fòssils de la dentició gairebé completa trobada a Sant Jaume de Frontanyà . Aquesta troballa, data de l’Eocè Mitjà ( 50 milions d’anys) i ha permès inferir un primer llinatge evolutiu en aquest gènere.

Imatge de l’holotipus de Pseudoloris pyrenaicus. ICP

 

L’estudi de les dents, una finestra al passat

L’estudi de les peces dentals permet descobrir noves espècies i ampliar el coneixement com en aquest cas de l’evolució dels primats. De fet, segons la notícia publicada a la web de l’ICP“La descripció d’aquesta nova espècie es basa en l’estudi d’un centenar de peces dentals, entre les que s’inclouen un fragment de mandíbula dreta, escollida com a holotipus, i que es conserva a l’ICP. La singularitat d’aquest conjunt és que permet reconstruir la dentició gairebé completa d’aquest nou Pseudoloris, malgrat que les peces provenen d’individus diferents”. Però els investigadors de l’ICP han pogut observar les diferències morfològiques  i inferir així una primera línia evolutiva en el gènere Pseudoloris -que aniria des de Pseudoloris saalae, a Pseudoloris isabenae, passant per Pseudoloris pyrenaicus, i acabant en Pseudoloris parvulus.


Un tàrsid de Borneo. Foto de Flickr: http://www.flickr.com/photos/sully_aka__wstera2/4651945440/

L’aparença de Pseudoloris pyrenaicus recorda als tarsers, primats prosimis de la família dels tàrsids, i dels que encara en sobreviuen algunes espècies en les illes del sud-est asiàtic.

Els resultats d’aquesta investigació s’han publicat a l’American Journal of Physical Anthropology aquest passat setembre, en l’article “A New Species of Pseudoloris (Omomyidae, Primates) from the Middle Eocene of Sant Jaume de Frontanyà (Eastern Pyrenees, Spain)”, de Raef Minwer-Barakat, Judit Marigó i Salvador Moyà-Solà, tots tres investigadors de l’ICP.

+ info “A finding of Oligocene primates on the European continet“, Köhler M., Moyà-Solà S. 1999, PNAS, USA