El picot garser gros

CC. Alguns drets reservats. Foto de fveronesi1 de Flickr.

Estem en plena època de reproducció i els picots comencen un període d’intensa activitat.  Aquest és el millor moment de l’any per a poder-los observar.

Us deixem quatre dades per a que el pogueu identificar i veure de ben aprop:

Alimentació: Menja insectes i larves que captura amb la seva llarga llengua sota les  escorces o excavant entre la fusta. També menja llavors i baies. Esporàdicament en l’època reproductora pot menjar ous d’altres espècies i fins i tot polls, per així poder aportar una bona dosi de proteïnes a la seva dieta.

CC .Alguns drets reservats. Topguy. Flickr.

Reproducció: Fa el niu en troncs d’arbres, a 3-10 metres del terra. Fa un forat d’uns 5-6 cm de diàmetre i uns 20-30 cm de profundittat. La femella pon 4-6 ous blancs i el cova durant 13-16 dies. Els pollets són cridaners i comencen a volar cap als 21 dies, cap a principis de juliol.

Hàbitat: Li agraden els ambients forestals, sobretot la muntanya mitjana i alta, però d’un anys ençà viu una època expansiva i el podem trobar pràcticament en tot tipus de bosc, pinedes, rouredes, caducifolis, i fins i tot en boscos de ribera, de manera que a la Catalunya central és present a totes les comarques, i a l’hivern es pot veure en parcs i jardins si hi troba menjadores. No emigra i es queda sempre al mateix territori.

Costums: Vola seguint una línia ondulada que puja i baixa; va tancant les ales de tant en tant. Quan arriba al tronc d’un arbre clava les ungles a la fusta i s’aguanta amb la cua, quedant-se mirant una estona el seu voltant. Després puja en espiral pel tronc cercant menjar entre l’escorça.

Altres informacions: Ocell d’uns 23 cm de llarg. Acostuma a fer diferents forats al llarg de la seva vida. Viu uns 11 anys. És un excel·lent grimpador i és capaç de pujar pel tronc amb rapidesa i facilitat. Els quatre dits de les potes, aparellats de dos en dos, li permeten arrapar-se fort a l’escorça dels arbres; unes resistents plomes de la cua l’ajuden a recolzar-se als troncs mentre picoteja.

Podeu trobar més informació a: Fauna de la Catalunya Central, recull de les pàgines de la Revista de Regió7, amb imatges i textos dels “nostres” animals

Pico picapinos, La enciclopedia de las aves de España, www.seo.org