Una xinxa, primera cita al Pla de l’Estany d’una nova espècie exòtica invasora

El darrer exemplar ( (Leptoglossus occidentalis). Núm. Reg. 3170) que ha ingressat al Museu Darder el van portar un cap de setmana, encara viu, unes persones que el van trobar a casa seva, a prop de Casellas d’Avall, a Porqueres. Allà n’hi havia diversos exemplars, i en no reconèixer l’espècie, van decidir consultar al Museu Darder. La sorpresa va ser gran quan van esbrinar de què es tractava, ja que seria la primera cita al Pla de l’Estany d’una nova espècie exòtica invasora, en aquest cas una xinxa, Leptoglossus occidentalis,  (Ordre Hemiptera, Família Coridae) que medeix uns 2 centímetres de longitud i que és una plaga al seu lloc d’origen (Nordamèrica).

Leptoglossus occidentalis. Núm. Reg. 3170 (Recol·lecció Museu Darder, 2011)

Tant les larves com els adults s’alimenten de saba, encara que els joves prefereixen les llavors. És una espècie que afecta les coníferes; se’n troben en pins, avets, cedres i altres espècies, encara que es pot adaptar a diferents angiospermes, la qual cosa la converteix en una espècie potencialment perillosa.

L’any 2009 es va localitzar aquesta espècie al Nord d’Itàlia. El mes de setembre de 2003 havia arribat a Eslovènia i també a Catalunya, ja que se’n van trobar a l’Anoia. Posteriorment es va poder confirmar que s’havia aclimatat a les nostres contrades.
No va ser fins l’any 2007 que se’n van trobar els primers individus a la comarca veïna de la Garrotxa, i enguany es confirma la seva presència al Pla de l’Estany.
Ens trobem, doncs, davant un problema potencial, i és l’arribada d’una nova espècie exòtica invasora, que en aquesta ocasió pot afectar les nostres coníferes i, per descomptat, els seus fruits, els pinyons. No cal dir que, tot i que es tracta d’una espècie força bonica, amb tons marronosos, un graciós dibuix i unes característiques potes posteriors com aixafades, no ens hem de deixar entabanar per la seva bellesa i cal que actuem de forma contundent, eliminant els exemplars que veiem, a poder ser sense afectar cap altra espècie, és a dir, sense utilitzar insecticides o altres mitjans no selectius.

El més positiu d’aquesta troballa és el fet que es va poder identificar gràcies a que els recol·lectors van portar l’exemplar al Museu Darder, que sempre està obert a aquella gent que vulgui fer qualsevol consulta sobre la biodiversitat de lacomarca i que, en ocasions, dóna sorpreses interessants, encara que aquesta vegada no podem dir que sigui massa agradable.

Font de l’article: Museu Darder