Calcita cobaltífera

Joan Rosell ha compartit amb nosaltres aquesta informació al Facebook

Calcita cobaltífera, Mina Solita, Peramea, Baix Pallars, Lleida, Catalunya.

Mina Solita es troba enclavada en conglomerats del buntsandstein en contacte mecànic amb pissarres negres silurianes. Entre les cavitats dels conglomerats trobem bossades d’aquesta calcita que conté cobalt. El contingut en Co és molt baix, però el poder de coloració de les sals de cobalt és molt alt. També hi ha calcites de color verdosos deguts al níquel. El Co i el Ni tenen el seu origen en sulfoarseniurs que es troben propers i dels que l’aigua en va disoldre els cations i els va dipositar en formar-se els filons de calcita.

Els exemplars de calcita cobaltífera de Peramea es presenten com vetes encaixades en el conglomerat o formacions estalactítiques de gran bellesa. Aquests exemplars es poden considerar entre els més apreciats a nivell mundial pels col·leccionistes. La mina es va arribar a treballar per treure exemplars que avui trobem a diferents col·leccions, com la Folch o la del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Calcita cobaltífera-MCNB-10518
Calcita cobaltífera-MCNB-10518

Fitxa tècnica
Calcita (cobaltífera)
Peramea (Pallars Sobirà). Núm. 10518
Mides: 9,5 x 7 x 5,5 cm. Col. Cervelló, MCNB No. 10518
Col·lecció Cervelló (1979)

És un dels exemplars més fotografiats i difosos en diferents publicacions.

Aquesta informació l’ha compartit amb nosaltres en Joan Rosell, mitjançant el Facebook