Sauroniops, un nou dinosauri depredador gegant

Reconstrucció d’un Sauroniops pachytholus, alimentant-se d’un Spinosaurus juvenil. (Dibuix de Emiliano Troco.)

Sauroniops va ser un membre de la família Carcharodontosauridae, un grup de dinosaures bípedes, gegants i carnívors que van viure durant el període Cretàcic a Euràsia, Àfrica i les Amèriques.

La descripció d’aquesta nova espècie de dinosaure es basa en un sol, però peculiar, os gran del sostre del crani (l’os frontal) d’aproximadament 20 cm de llarg, que mostra que el dinosaure es va caracteritzar per una prominència en forma de cúpula per sobre dels seus ulls. Per això, els investigadors li van posar nom recordant a Sauron, el personatge de ficció del Senyor del Anells creat per J. R. R. Tolkien (1892-1973) que té l’aspecte d’un ull gran, i ops, del grec “ull”.

Sauroniops va viure en l’ambient tropical deltaic que s’estenia al llarg del nord d’Àfrica fa uns 95 milions d’anys, juntament amb altres gegants dels dinosaures predadors com Carcharodontosaurus i Spinosaurus, així com amb grans cocodrils i peixos d’aletes lobulades gegants.

L’os de Sauroniops i la seva posició en el crani. També es mostra una comparació de la mida del crani de Sauroniops amb la del crani humà. (Andrea Cau).

La mida de l’os del crani de Sauroniops suggereix que aquest rèptil tindria entre 10 i 12 metres de longitud.

La funció que podrien tenir uns ossos tan gruixuts al crani i la prominència en forma de cúpula sobre l’ull d’aquest dinosaure no està clara. És possible que els mascles d’aquesta espècie s’enfrontessin amb cops de cap durant l’època reproductiva, com ho fan els bòvids moderns que tenen un crani amb un gruix equivalent.

+ info Cau A., Dalla Vecchia F. M., Fabbri M. 2013 – A thick-skulled theropod (Dinosauria, Saurischia) from the Upper Cretaceous of Morocco with implications for carcharodontosaurid cranial evolution. Cretaceous Research 40: 251-260. doi:10.1016/j.cretres.2012.09.002

+ info Dinosaur genus named for Lord of the Rings villain, Sauron, Wired, 5 de Novembre de 2012
+ info New “Sauron” Dinosaur Found, Big as T. Rex, National Geographic, 6 de Novembre de 2012
+ info Sauroniops Pachytholus: T. Rex-Like Dinosaur Species Named For ‘Lord Of The Rings’ Villain, The Huffingtonpost, 8 de Novembre de 2012
+ info New Dinosaur Discovered – Named After the Demonic Sauron from Lord of the Rings, Dinosaur Tracking Blog, Smithsonian.com, 14 de Desembre de 2012

Font: Web de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont