Rècord d’ocells aquàtics al delta de l’Ebre aquest hivern

Al Parc Natural del Delta de l’Ebre es va realitzar fa unes setmanes el cens hivernal d’ocells aquàtics.

Flamencs al Delta de l'Ebre-Flickr-Mireia Canicio
Colònia de flamencs al Delta de l’Ebre/imatge de Mireia Canicio/Flickr museuciencies

El comptatge hivernal d’ocells al delta de l’Ebre s’integra dins de l’International Waterbird Census (IWC), el qual té com a objectiu quantificar anualment el nombre d’ocells aquàtics que hivernen en més de 80 països d’Europa, l’Àsia i el nord d’Àfrica. Les dades obtingudes permeten conèixer a escala global l’estat de conservació d’aquestes espècies, i, a escala local, avaluar la capacitat d’acollida de les zones humides del delta de l’Ebre. S’han comptabilitzat 315.343 ocells aquàtics, màxim valor que s’ha enregistrat des de l’inici d’aquest tipus de cens (l’any 1972) i que se situa un 29,1% per sobre de la mitjana dels efectius hivernals d’aquests darrers 10 anys.

Egretta garzeta-delta del ebro-Flickr-jr jordá
Exemplar d’Egretta garzetta als aiguamolls del Delta de l’Ebre/ imatge de jr Jordá a Flickr

El grup més destacat ha estat el dels anàtids (51% dels efectius). Els limícoles constitueixen el segon grup d’ocells aquàtics millor representat, amb 80.830 exemplars (26% del total).

Més informació:

El cens d’aus hivernants constata una colònia rècord de flamencs al delta de l’Ebre, amb 17.000 exemplars. La Vanguardia (15 de gener de 2014).

– Resultados del censo invernal de aves acuáticas 2014. Parc Natural del Delta de l’Ebre, Xarxa de Parcs Naturals de Catalunya, Generalita de Catalunya (17 de febrer de 2014)

El parc natural del delta de l’Ebre tanca el cens hivernal amb un rècord històric de 315.000 ocells aquàtics. diaridetarragona.com (18 de febrer de 2014)

Rècord d’ocells aquàtics al Delta de l’Ebre durant l’hivern. naciódigital.cat (18 de febrer de 2014)

– Récord de aves acuáticas en el Delta de l’Ebre durante este invierno. La Vanguardia (18 de febrer de 2014)

– El Delta de l’Ebre bat el seu rècord hivernal d’aus aquàtiques. Europa Press (24 de febrer de 2014)