Des d’abans de 1930 gràcies a la gran activitat recol·lectora i científica del Dr. Francesc Español i Coll (antic Director i Conservador d’Artròpodes del Museu de Zoologia, ara MCNB).
Des d’ençà, la recerca biospeleològica ha continuat sent una línia prioritària al Museu. Els membres de BIOSP (Associació Catalana de Biospeleologia) tenen un paper cabdal per tirar endavant el projecte de recerca biospeleològica al Museu.
I en concret en Florentí Fadrique (en primer pla de la imatge), que esdevé el mestre i l’ànima del nou equip amb dones recol·lectores de fauna invertebrada hipogea.
Però, no és fins al 2004 que les dones s’incorporen de manera fixa a l’equip del MCNB.
Començant per Glòria Masó Ros (Conservadora d’Artròpodes) que, des de l’any 2004, reanima i impulsa el nou equip de Biospeleologia: EGA-MZB (Equip Gestió Artròpodes del Museu).
Altres dones que s’han anat incorporant: Neus Brañas Valcárcel (Myrmex), a l’esquerra de la imatge, hi és des del 2008. Mireia Nel·lo i Andreu (a la dreta) va formar part de l’equip del 2006 fins al 2014.
Berta Caballero López (Conservadora d’Artròpodes, al centre de la imatge) s’incorpora al grup l’any 2013. Alguns membres de l’equip EGA-MZB (d’esquerra a dreta): Jorge Mederos, Jordi Agulló, Sergi Gago (a la penombra), Glòria Masó i Miquel Prieto.
Aquí en Jorge Mederos alliçona a Neus Brañas en les tècniques de progressió vertical…
… del tot necessàries per visitar avencs o pous verticals, com l’avenc del Salany als Ports de Tortosa.
Neus fent “ràpel” a l’avenc de Salany, durant la sortida de camp de l’equip de l’any 2012 per …
… tal de cercar i estudiar els artròpodes hipogeus que habiten en aquest espectacular avenc.
I acabem amb la imatge de l’estrella dels coleòpters hipogeus al Parc Natural dels Ports:
El caràbid cavernícola: Paraphaenops breuilianus (Jeannel, 1916) .
Més informació: Els Artròpodes cavernícoles de les cavitats del Parc Natural dels Ports