El so de la Natura

Eloisa Matheu, biòloga i col·laboradora del MCNB

Aquesta ha estat la meva passió des de fa mes de 30 anys: escoltar, aprendre a identificar els sons, , enregistrar, col.laborar en recerca i divulgar, donar-ho a conèixer.

Eloïsa Matheu al Taller Sons de la Natura, BioBlitzBcn2017.Imate de Jordi Cassany/MCNB.

El so de la natura com a eina, no només de gaudi per apreciar la natura, sino també com a base de molts treballs científics des d’aproximacions ben diverses, constitueix una disciplina ben jova, la Bioacústica,  que ha obert enormement la porta al coneixement de les espècies i també i més recentement de l’entorn.

De vegades penso cóm seria el nostre coneixement de la Història Natural si en Darwin o  en Humbolt haguessin pogut endur-se una gravadora en les seves expedicions?

Després de molts i molts anys com a biòloga independent treballant en la captura de sons, en la conservació del patrimoni sonor i la seva divulgació, ara el Museu de Ciències Naturals de Barcelona em dóna la possibilitat d’acomplir una de les meves il.lusions: treballar per la històrica Fonoteca del Museu, la llibreria de de sons naturals, organitzant el fons sonor analògic, i adreçar-la cap al futur dinamitzant-la i enriquint-la.

Fonoteca del Laboratori de Natura

Existeixen llibreries de sons improtantíssimes arreu del món que estan fent actualment un gran esforç digitalitzant el seu fons sonor posant-lo a l’abast dels usuaris planetaris i em fa il.lusió creure que la Fonoteca del MCNB tindrà aviat el seu petit raconet. És un gran repte, però de ganes no em manquen.

Eloïsa Matheu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *