El repositori d’accés obert del Museu: difonent i preservant la recerca

Montserrat Navarro, Miguel Navas, Centre de Documentació del Museu

L’accés obert, això és, l’accés gratuït, immediat i sense restriccions, és una realitat per a moltes revistes i publicacions acadèmiques. De fet, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona publica actualment tres revistes , les quals, juntament amb la sèrie “Monografies” i els títols antics, estan disponibles en accés obert a la web del Museu museucienciesjournals.cat i a diverses plataformes com RACO (Revistes Catalanes en Accés Obert) i DOAJ (Directory of Open Acces Journals), amb llicències Creative Commons del tipus CC BY.

Les universitats i centres d’investigació arreu del món solen disposar dels seus repositoris per difondre en obert la seva producció científica institucional, és a dir, els articles i publicacions científiques del seu equip investigador. Altres centres fora del món acadèmic però amb una vessant de recerca molt important, com ara els museus, no solen tenir-ne (consulteu un cas pioner, el del repositori de la recerca del Tate Museum al Regne Unit).

El Museu, en el seu esforç per difondre la ciència i fer-la més accessible, i amb el lideratge  del Centre de Documentació, ha fet possible disposar del primer repositori d’accés obert d’un museu a Catalunya i a l’Estat Espanyol, creat el 2019. Es tracta d’una comunitat al RECERCAT (Repositori de la Recerca de Catalunya) on es poden trobar articles de revista, capítols de llibre, comunicacions i ponències a congressos, pòsters, etc., publicats pel seu equip tècnic, investigador i col·laborador. Tota aquesta documentació conforma la producció científica institucional del Museu, i amb el repositori serà possible controlar-la, difondre-la i preservar-la. Val a dir, també, que en aquesta plataforma només es poden trobar aquells materials que s’hagin pogut publicar en accés obert.

L’abast de la difusió mitjançant RECERCAT és màxima, ja que les publicacions penjades en aquest portal també són visibles a RECOLECTA, el recol·lector de ciència espanyol, i OpenAire, l’equivalent a nivell europeu. A més a més, gaudeixen de descripció bibliogràfica estàndard i preservació digital al llarg del temps. La indexació a motors de cerca és millor, també.

Actualment hi apareixen prop de 400 publicacions, corresponents al període 2017 endavant. S’aniran fent càrregues retrospectives fins abastar el període complet de producció científica del Museu.

Així mateix, de manera complementària, el Centre de Documentació manté i actualitza un perfil a Google Acadèmic que recull totes les referències bibliogràfiques de les publicacions d’autors relacionats amb el Museu. Aquesta eina, a més a més de facilitar el control bibliogràfic, també permet de conèixer l’impacte global de la producció científica de la institució.