Pardals caçadors

Un cas de depredació de pardal comú sobre un poll de corriol camanegre

Recentment ha sortit publicat un article a la Revista Catalana d’Ornitologia sobre un comportament del Pardal comú (Passer domesticus) que no havia estat registrat fins ara, en la qual hi participa Javier Quesada, conservador del Museu, en el marc del projecte PASSER.CAT.

Moltes espècies d’ocells amb un ampli historial de plasticitat conductual innoven en la recerca de recursos tròfics alternatius, principalment durant períodes de restriccions energètiques, quan colonitzen nous hàbitats, o durant la temporada de reproducció, quan la demanda de proteïnes és més gran. Per exemple, el consum de carn per espècies d’ocells no carnívores s’ha documentat anecdòticament fins al punt que espècies passeriformes no carnívores també poden depredar altres espècies d’ocells en períodes d’alta demanda de proteïnes.

En aquest cas d’estudi, es mostra la depredació d’un poll de corriol camanegre Charadrius alexandrinus per un individu de pardal comú Passer domesticus, que va ser pescat “in-fraganti” pels autors. Aquest esdeveniment es va observar durant l’època reproductora del 2021, dins l’àrea de reproducció del corriol camanegre a Altafulla.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Es va observar i documentar amb imatges l’atac d’almenys un pardal comú mascle a dos polls de corriol camanegre del mateix niu, encara que només el primer poll va ser depredat amb èxit. Els pares van impedir la depredació del segon poll. El pardal comú té una dieta molt àmplia i s’ha demostrat que és capaç de matar altres espècies d’ocells per ocupar caixes niu o d’ingerir carn. Aquesta observació suggereix que l’incident va ser liderat per almenys un pardal comú mascle, encara que un altre mascle podria haver estat involucrat. Aquesta troballa destaca la flexibilitat del pardal comú per adquirir recursos tròfics i evidencia l’ampli espectre d’aquesta espècie generalista.

Llegiu l’article sencer a:

Quesada,J., Pàmies,E., Oliver,C.& MacGregor-Fors,I.2022. Hunter sparrows: a predation record of a House Sparrow on Kentish Plover nestlings. Revista Catalana d’Ornitologia  38:37-4. DOI: 10.2436/20.8100.01.3