Descobreix la vida que hi ha sota els teus peus

La Societat Entomològica Aragonesa (SEA) acaba de publicar el llibre Habitantes de la oscuridad. Fauna Ibero-Balear de las Cuevas, coordinat per Alberto Sendra Mocholí, especialista en diplurs, que amb la col·laboració de 77 autors i 80 fotògrafs ens apropa al fascinant món de la vida subterrània. Entre aquests autors hi ha personal científic del Museu de Ciències Naturals de Barcelona com les conservadores d’artròpodes, Berta Caballero i Glòria Masó, i col·laboradors del Departament, com Jorge L. Mederos, Miguel Prieto, Floren Fadrique, José Antonio Barrientos, Lluís Auroux, Xavier Fresneda, Carles Hernando, Eduard Vives, Agustí Meseguer, entre d’altres, tots ells amb una llarga trajectòria dedicada a l’estudi dels insectes subterranis. La participació del Museu no podia faltar en una obra d’aquesta temàtica ja que fou pioner en la recerca biospeleològica que va iniciar fa cent anys i encara continua ben viva. Entre els espècimens més preuats, el Museu conserva una de les millors col·leccions d’escarabats de cova d’Europa.

Portada del llibre Sendra, A. (Coord.) 2023. Habitantes de la oscuridad. Fauna ibero-balear de las cuevas. Sociedad Entomológica Aragonesa, Zaragoza. 752 p. 25,5 x 22 cm.

Amb més de set-centes pàgines, Habitantes de la oscuridad. Fauna Ibero-Balear de las Cuevas és una obra exhaustiva i acurada sobre la fauna que habita sota els nostres peus. El llibre està bellament il·lustrat amb més de mil figures, la majoria fotografies, però també amb altres elements gràfics. Cal remarcar que tots els autors han fet un esforç per expressar-se en un llenguatge planer i divulgatiu amb l’objectiu d’apropar aquest món tan singular i desconegut al públic no especialitzat.

L’obra es desglossa en 40 capítols organitzats en tres grans seccions. La primera, està dedicada als processos de formació de les coves, l’hàbitat natural de la fauna cavernícola i ofereix una visió general de la vida i els ecosistemes del subsòl.

La segona part del llibre, la més extensa, desenvolupa el seu objectiu principal: descriure, de forma amena, els diferents grups zoològics que habiten el medi subterrani iber-balear, la seva importància biològica i la seva singularitat. Qui són aquests habitants? De què viuen? Com són? Com han evolucionat? Quants grups zoològics hi ha?

Els principals habitants de les coves són artròpodes, és a dir, insectes, aràcnids, miriàpodes i crustacis. L’absència de llum és el factor determinant en aquest medi i tots els grups presenten un seguit d’adaptacions morfològiques, com ara despigmentació, pèrdua d’ulls que no els servirien de res en la foscor, allargament del cos, dels apèndix i presència de pèls sensorials, entre d’altres. La fauna subterrània inclou espècies peculiars i exclusives, moltes de les quals són relictes del passat i d’altres són endèmiques de petites zones muntanyenques. El col·laborador del Museu i especialista en dípters Jorge L. Mederos, és autor del capítol Moscas volando en la oscuridad total.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La tercera part del llibre comprèn quatre capítols sobre l’origen de la fauna cavernícola. El primer ens parla de la seva diversitat i distribució. Els autors del Museu han participat en el segon, el capítol 38, que explica la història de les troballes i descobriments de la bioespeleologia. Es tracta d’un relat amè i proper dels avenços en el coneixement de la fauna que habita les coves iber-balears, tot esmentant als i les naturalistes, espeleòlegs i zoòlegs que ho van fer possible. Una història que es va iniciar a mitjans del segle XIX i que en els darrers anys ha evolucionat de forma espectacular gràcies, en gran mesura, a les noves tècniques d’estudi com són l’aparició de la microscòpia electrònica, l’anàlisi molecular o les eines d’inferència estadística.

Els dos últims capítols tracten de la importància de la conservació dels ecosistemes de les coves, així com de les tècniques biospeleològiques i dels mètodes de recol·lecció d’aquesta fràgil fauna.

Habitantes de la oscuridad. Fauna Ibero-Balear de las Cuevas és una obra propera i profusament il·lustrada que ens descobreix la impressionant biodiversitat que habita les coves de la Península Ibèrica i les Illes Balears.

Sendra, A. (Coord.) 2023. Habitantes de la oscuridad. Fauna ibero-balear de las cuevas. Sociedad Entomológica Aragonesa, Zaragoza. 752 p. 25,5 x 22 cm.

Si voleu adquirir un exemplar: reservaho@sea-socios.com