Hematites

Carles Curto, conservador responsable de la col·lecció de mineralogia del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Hematites

Hematites (banded ironstone)

Referència registre: MGB 17886

Procedència: Hamersley Iron Formation, West Australia, Austràlia

Mesures: 18 x 12,5 x 4 cm / pes: 1304,5 g

Característiques: Exemplar amb una superfície polida i l’altra en brut. La superfície polida mostra clarament l’estructura bandejada, amb unes bandes d’oxidació (de tons grocs i vermells) i unes bandes de reducció (d’aspecte metàl·lic).

Origen: Les formacions d’hematites bandejada (BIF) es troben en diverses localitats, de terrenys molt antics. Aquestes formacions tenen la particularitat que, arreu del món s’han format més o menys al mateix temps, en el Precambrià, fa uns 270 a 250 milions d’anys.

Testimonis del passat: Aquests bandejats, que alternen vetes sotmeses a reducció (bandes fosques) i oxidació (bandes clares), estan lligats a la presència i a l’activitat de cianobacteris. Aquests microorganismes van ser els principals protagonistes durant  l’origen de la vida a la Terra.