Granit rapakivi

Yael Díaz Acha, conservadora de Petrologia del MCNB
Granit rapakivi de Finlàndia MGB PR-14389

Qui més qui menys coneix la composició d’un granit (quars-plagiòclasi-feldespat potàssic amb miques-amfíbols) i reté una imatge a la retina del seu aspecte. Ens la podem imaginar com una roca granular amb cristalls de color blanc, gris i negre i potser amb alguna tonalitat rosada. En general els cristalls estan disposats sense orientació.

El granit rapakivi és una varietat de granit amb minerals formant capes concèntriques de composició diferent. Al voltant d’un nucli de color rosat format per feldespat alcalí es formen agregats esfèrics de plagiòclasis (de color més o menys clar) i d’inclusions de biotites (color fosc).

El granit rapakivi és un tipus de granit bastant infreqüent. La majoria dels exemplars es troben en escuts proterozoics (des de fa 2.500 milions d’anys fins fa 542),  però es coneixen alguns exemples de menor i major edat.

3 curiositats 3 imatges

El granit Rapakivi va ser descrit per primera vegada a les formacions al sud de Finlàndia pel petròleg finlandès Jakob Sederholm al 1891. Va convertir-se des d’aleshores en la localitat tipus d’aquesta varietat de granit.

 

Rapakivi ytter grund

A l’Edat Mitjana va ser el material emprat per a la construcció de les esglésies a les illes finlandeses Åland.

Hammarlandin Kirkko
Hammarlandin Kirkko

Aquesta varietat de granit és força  utilitzada com a roca ornamental en els últims temps. Tant la podem trobar per cobrir pisos i paviments com a ornamentació en els mateixos edificis

La Fuente de la Bola -"rapakivi" - Parque Sta. Margarita - La Coruña imatge de Flickr de Moncho Piñeiro