Una nova espècie invasora al Delta de l’Ebre?

Un estudi realitzat per treballadors de l’IRTA en col·laboració amb l‘Institut de Ciències del Mar demostra que una espècie de cranc originària de la costa atlàntica dels Estats Units, anomenada Dyspanopeus sayi, ha sigut detectada a la Badia dels Alfacs, a Sant Carles de la Ràpita, i podria posar en perill la producció de marisc a l’Ebre. Sembla que la seva arribada hauria estat accidental, segurament a través del transport marítim comercial.

El Delta de l’Ebre és una de les principals zones productores de marisc del país. Degut a les seves característiques, el Delta és víctima d’una llarga llista d’espècies invasores, sobretot els últims 15 anys, en els quals s’ha convertit en un camp de cultiu de tota mena de peixos, crustacis i musclos exòtics. Precedents com el musclo zebrat, el cranc de riu americà i el cargol poma deixen constància del perill que suposen per a l’ecosistema del Delta i de l’economia associada a ell.

Dyspanopeus sayi una nova espècie invasora del Delta de l’Ebre?. Autor: Crabby Taxonomist / Flickr

Aquest cranc s’alimenta de bivalvs, trencant les valves amb les pinces, grans i fortes. Es tracta d’un cranc superresistent que pot sobreviure a temperatures i salinitats molt diverses. Justament les característiques que presenta un medi com el delta d’un riu.

Es calcula que va arribar al Delta fa uns 6 anys i s’han trobat abundants exemplars, tan femelles com mascles, i moltes de les femelles estaven covant els ous. De manera, que es pot dir que s’han establert amb èxit en aquest indret i que s’estan reproduint sense masses problemes. Per ara, encara és d’hora per saber si serà una espècie invasora al Delta i si suposarà un problema seriós per a les espècies autòctones.

Per si algú en vol saber més us recomanen la lectura de l’article publicat a Monverd.org i de l’article original d’on s’ha extret la noticia:

Christoph, D., Schubart, C. D., Guerao, G. & Abelló, P., 2012. First record and evidence of an established population of the North American mud crab Dyspanopeus sayi (Brachyura: Heterotremata: Panopeidae) in the western Mediterranean. Scientia Marina,  76(1) : 79-85.