Cross-berry

Núria Membrives

 

Nom comú: Cross-berry

Nom científic: Grewia occidentalis L.

Família: Tiliàcies

Distribució: Des de l’oest del Cap fins a Zimbabwe i Mozambic (Àfrica del Sud)

Hàbitat: Aquest atractiu arbust es troba en diversitat d’hàbitats, des del karoo, el matollar de la costa, el bosc de muntanya, fins a les zones de pastures. En les zones muntanyoses, creix principalment formant grups en llocs rocosos, sovint a l’ombra dels arbres.

Període de floració (aproximat): Durant la primavera, després de les primeres pluges.

Descripció: És un arbust o petit arbre de fins a 3 metres d’alçada. Les fulles són alternes i simples amb tres nervis que surten de la base. Les flors són porpres en forma d’estrella, de 2 a 3 cm. Fruits amb quatre lòbuls de color morat quan són madurs (tardor) que resten a l’arbre durant un període llarg de temps. Els fruits madurs són aliment de diversos ocells i certs mamífers, inclós l’home.

Curiositats: Aquesta espècie s’ha utilitzat en la cultura tradicional para diversos usos (curar ferides, evitar les canes, contra la impotència i l’esterilitat, com a xampú …). En certes zones on el contingut de sucres als fruits és elevat, es recol·lecten i s’assequen. Els fruits secs es bullen en llet per fer-ne batuts, o fins i tot es fermenten per a obtenir cervessa.

Etimologia: El gènere Grewia està dedicat al físic anglés Nehemiah Grew (1641-1712). L’epítet occidentalis fa referència a la seva distribució a l’oest de Sud-àfrica.

Cultiu: És una espècie que tolera les gelades i la sequera. Necessita reg abundant i sòls rics en nutrients. Pot ser plantada a ple sol o a l’ombra. El sistema radicular no és agressiu i per tant pot plantar-se prop d’edificis i zones pavimentades. Es propaga fàcilment per llavors. Estudis han evidenciat que les llavors germinen millor si han estat menjades per monos que si s’agafen directament de l’arbre. Això es deu al fet que els àcids de l’estòmac de l’animal trenquen els inhibidors químics que aturen la germinació de la llavor.