Neandertals a Catalunya

El Director General d’Arxius, biblioteques, Museus i Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, se complau en convidar-vos a la inauguració de l’exposició temporal Neandertals a Catalunya, acte que tindrà lloc en el Museu d’Arqueologia de Catalunya a Barcelona el dijous 14 de novembre, a las 19 hores. A la presentació intervindran els comissaris de l’exposició Josep Maria Fullola, director del Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques de la Universitat de Barcelona (SERP) i Francesc Xavier Hernàndez, director del Grup de Recerca DIDPATRI, de la Universitat de Barcelona, i Joan Daura i Montserrat Sanz, membres del Grup de Recerca del Quaternari (GRQ-SERP).

L’exposició temporal Neandertals a Catalunya proposa als visitants nou interrogants amb l’objectiu de centrar una síntesi del coneixement actual dels neandertals.

Sintèticament i en un format eminentment gràfic ens proposa:

  1. Cóm hem arribat fins aquí? El camí de la evolució.
  2. Qui són els neandertals?
  3. Com es van descobrir?
  4. On es troben fòssils de neandertal a Catalunya?
  5. On es localitzen jaciments neandertals a Catalunya?
  6. Què menjaven?
  7. Quines creences tenien?
  8. En quin entorn van viure?
  9. Han desaparegut els neandertals?

L’exposició acompanya als visitants per un viatge als principals jaciments gràcies a un audiovisual, de 12 minuts de durada, que inclou comentaris, anècdotes i entrevistes a destacats investigadores. Quatre clips de presentació dels importants jaciments de l’abric Romaní, coves de Serinyà, de la roca dels bous i de la cova del gegant ens introduiran a les peculiaritats d’aquests singulars emplaçaments.

El Museu d’Arqueologia de Catalunya ha complementat els elements gràfics i audiovisuals amb  material de les seves col·leccions, tot mostrant la mandíbula d’un adult de la cova del gegant (dipòsit de l’ajuntament de Sitges), repliques de restes cranials preneandertals i neandertals de Banyoles, Talteüll i Llemosí, indústria lítica de la cova del gegant de Sitges i indústria lítica de l’abric Romaní de Capellades.

L’exposició disposa d’un taller didàctic dissenyat pel grup de recerca DIDPATRI de la Universitat de Barcelona, realitzat por l’empresa Schola Didàctica Activa.

Organitzada por la Universitat de Barcelona (Grup de Recerca del Quaternari-SERP, Grup de Recerca DIDPATRI) i el Museu d’Arqueologia de Catalunya es podrà visitar del 14 de novembre de 2013 fins el 16 de febrer de 2014.

 

Informació i confirmació d’assistència:
Museu d’Arqueologia de Catalunya Barcelona (MAC)
Passeig de Santa Madrona, 39, 41, Parc de Montjuïc, 08038 Barcelona
Telf: 934 232 149
Mail: infomac@gencat.cat
www.mac.cat
https://www.facebook.com/macarqueologia