El Taxidermista

La Fundació Setba té com a objectiu mantenir la història de la plaça. Aquesta exposició està centrada en la botiga de taxidèrmia que molts recordareu. A més a més, també contempla la interpretació que en fan alguns artistes de la Plaça, molt recomanable.

El taxidermista, Lluís Soler Pujol, va entrar a treballar de preparador en plantilla al Museu de Ciències Naturals de Barcelona al 1908, fent taxidèrmies i preparacions de cranis, maquetes i diorames.

Imatge extreta del catàleg de l’exposició

Paral·lelament , va fundar un petit negoci de preparacions zoològiques el 1898. El negoci, que es va anar engrandint, era conegut com “Museo pedagógico de Ciencias Naturales”. La família va portar endavant el negoci durant tres generacions. Molts particulars, escoles religioses i museus eren clients de la botiga.

Actualment, encara es conserva, tant al Museu com en altres llocs de la ciutat, molt material preparat provinent d’aquesta botiga. Com és el diorama, que es troba a l’exposició i que el Museu ha deixat en préstec,  dels dos últims falcons peregrins ( Falco Peregrinus (MZB 82-8235/82-8236) que van viure a Barcelona, a l’església del Pi.

Falco Peregrinus; (MZB 82-8235/82-8236) ©Museu de Ciències Naturals de Barcelona

 

El famós elefant “Baby”, popularment conegut com Avi,  el primer elefant asiàtic del Zoo de Barcelona, que encara avui s’exposa al Museu (Laboratori de Natura), també va ser preparat per Lluís Soler i Pujol per encàrrec de la Junta de Ciències Naturals l’any 1914. L’Avi naturalitzat i el seu esquelet es van instal·lar a l’entrada del Museu Martorell.

Fotografia de l’Avi. ©Arxiu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

 

El Museu col·labora amb aquesta exposició amb la cessió en préstec cultural de diverses peces. A banda del diorama dels falcons també es poden veure a l’exposició:

 • Cabra salvatge (Capra pyrenaica (MZB 82-7701))
 • Xibec (Netta Rufina (MZB 82-5771))
 • Siboc (Caprimulgus ruficollis (MZB 82-0631))
 • Ratapinyada de Schreiber (Minopterus schreibersii (MZB 82-6719))

 

Us deixem l’enllaç al catàleg que han preparat per a l’exposició.

 

 

2 Comments

 1. Cristi ha dit:

  És molt interessant aquesta crònica i la història que expliques del Museu Pedagògic de Ciències Naturals. Moltes gràcies per compartir-ho aqui al blog del museu.
  Complementa i enriqueix encara més la informació sobre l’exposició.

 2. Enric H. March ha dit:

  Us enllaço la crònica sobre l’exposició “El Taxidermista” i una breu història del Museu Pedagògic de Ciències Naturals en el context de l’època.

  http://enarchenhologos.blogspot.com.es/2013/11/el-taxidermista-el-museu-de-les-besties.html

Comments are closed.