Showy Honey Myrtle

Per Núria Membrives

Nom comú: Showy Honey Myrtle
Nom científic: Melaleuca nesophila F. Muell.
Família: Mirtàcies
Distribució: Costa sud de l’oest d’Austràlia

blog_Melaleuca_nesophila_flicjkr by wlcutler

Hàbitat: Nativa de zones de clima sec, tot i que tolera les condicions més humides de la costa est d’Austràlia en llocs ben drenats.

MELALEUCA NESOPHILA
Fruit de Maleleuca nesophila. Flickr by Jg in SF

Període de floració: Des de finals de primavera fins a mitjans d’estiu.

MELALEUCA NESOPHILA (misspelled on label)
Detall d’una flor de Melaleuca nesophila. Flickr by Jg in SF

Descripció: Arbust que arriba als 4-5 m tant d’alçada com d’amplada. Les fulles són elíptiques, de fins a 2 cm de longitud. Les flors apareixen agrupades al final de les branques, i formen una inflorescència globular, són porpres amb les anteres grogues. Després de la floració, les llavors maduren en càpsules que es mantenen enganxades a les tiges durant força temps.

Flor de Melaleuca nesophila F. Muell.
Melaleuca nesophila, Showy Honey Myrtle
Melaleuca nesophila. Flirck by Anna Calvert

Curiositats: S’han descrit a Austràlia aproximadament unes 200 espècies del gènere Melaleuca. La que aquí es presenta és una de les més utilitzades en jardineria. És una espècie poc freqüent a la natura; es considera que hi ha més exemplars en cultiu que en estat natural.

Etimologia: Melaleuca prové del grec melas (negre) i leukos (blanc), i fa referència a les taques negres sobre els troncs blancs d’algunes espècies a causa del foc. L’epítet nesophila prové del grec nesos (illa) i philus (amor), i fa referència als primers descobriments d’aquestes espècies a l’illa Doubtful.

Cultiu al Jardí Botànic: La propagació és fàcil per llavors i esqueixos. Creix a ple sol o semiombra. Necessita regs moderats i tolera els sòls poc drenats.