Viquimarató Salvadoriana

Una Viquimarató és una activitat on un grup de viquipedistes es troben físicament en un lloc —sovint una biblioteca, un arxiu o un centre de documentació— per ampliar el màxim possible un article i/o temàtica determinada de l’enciclopèdia. En aquesta ocasió aquesta viquitrobada és excepcional, ja que el lloc triat i la temàtica triada coincideixen: els viquipedistes treballaran just al davant de la col·lecció Salvador i gaudiran a més, d’una visita guiada pel gabinet i per l’exposició Salvadoriana a càrrec de la Dra. Neus Ibàñez, conservadora de l’herbari de l’Institut Botànic de Barcelona i comissària de l’exposició.

La col·lecció Salvador va ser declarada al desembre de 2014 Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya., màxima categoria de protecció legal dels béns més rellevants del patrimoni cultural català. Aquesta col·lecció, és una de les col·leccions europees d’història natural més importants dels segles XVII i XVIII. Una col·lecció de curiositats naturals i una biblioteca científica, mèdica i farmacèutica que és, en la seva matèria, una de les més importants del món. A més, compta amb una exposició dedicada: Salvadoriana, inaugurada el juny de 2014 i que es pot veure a la sala d’exposicions temporals de l’Institut Botànic de Barcelona. Aquesta exposició pretén mostrar  aquest tresor del patrimoni científic de Barcelona amagat al públic durant molt de temps i presentar de forma atractiva la cultura científica de la Barcelona de l’època, mostrar la seva connexió amb la ciència europea del moment i explicar els fonaments materials i intel·lectuals sobre els quals es construïa el coneixement científic de la natura en aquells temps.

A la viquimarató intentarem millorar i ampliar els continguts de l’enciclopèdia relacionats amb la nissaga Salvador. Hi ha conceptes relatius amb aquest àmbit que no tenen una entrada concreta o que la que hi ha és millorable, relatius a peces específiques de la col·lecció Salvador, l’herbari, personatges històrics importants amb qui es va relacionar la família, com Pere Barrère, James Petiver, Antoine de Jussieu,el jardí botànic dels Salvador a Sant Joan Despí, Pius Font i Quer, etc.

Aquesta viquimarató està organitzada per Institut Botànic de Barcelona, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona i Amical Wikimedia.

Data i lloc

La viquimarató tindrà lloc el dia 13 de juny de 2015 a la sala polivalent de l’edifici de l’Institut Botànic de Barcelona (dins el recinte del al Jardí Botànic de Barcelona). Coordenades

Com arribar

L’Institut Botànic de Barcelona es troba situat dins l’actual Jardí Botànic (JBB) dalt la muntanya de Montjuïc. L’entrada es realitza per la porta situada a la part superior del jardí, al Passeig del Migdia.

Transport

Bus: 150, des de la plaça d’Espanya fins a la parada situada a la cruïlla de Can Valero amb el Passeig del Migdia. Metro: L1 i L3, parada Espanya. Des de la plaça d’Espanya cal caminar uns 35 minuts pujant les escales mecàniques o agafar l’autobús. Funicular: connectat amb les línies L3 i L2 del metro. Cal caminar uns 15 minuts.

Inscripcions

Com que hi ha un nombre de places limitat és imprescindible us inscriviu amb antelació a la data de l’activitat.

Ho podeu fer directament entrant a la viqui:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Viquimarat%C3%B3_Salvadoriana

o bé enviant un correu electrònic amb l’assumpte “Viquimarató Salvadoriana” a museuciencies@bcn.cat.

És necessari que porteu ordinador portàtil.

Programa

10.00 h – Arribada i benvinguda

10.30 h – Visita guiada gabinet Salvador i exposició “Salvadoriana” a càrrec de la comissària exposició, Neus Ibàñez

11.45 h – Inici Viquimarató + taller amb Amical Viquipèdia a la Sala Salvador

14.00 h – Fi de l’activitat

Us hi esperem!