Gravar els sons dels animals, més a prop de tothom

Eloisa Matheu, col·laboradora del Museu

Als darrers 20 anys, des que va irrompre la tecnologia digital i les gravadores ja no utilitzen un suport en forma de cinta magnètica, la gravació de sons de la natura ha deixat de ser una activitat reservada a professionals del so i biòlegs molt especialitzats.  Actualment existeix una oferta molt àmplia de gravadores, des d’aparells d’ús molt senzill i intuïtiu que sovint ja porten micròfons de qualitat força raonable, fins a equips d’alta gamma que incorporen 4 o més entrades de micròfon. Per a qui vulgui explorar en la gravació de camp, actualment a més de les clàssiques gravacions en mono i estèreo en un pla horitzontal, existeixen altres opcions més enriquidores a l’abast del públic. Per exemple el so surround, el so ambisònic, envolvent, esfèric i que ofereix a l’oient una experiència nova en l’escolta.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La gravació de sons de la natura i especialment de cants i crides d’ocells ha hagut de superar el problema de la distància necessària entre l’ocell cantant lliurement, sense ser alterat per la nostra presència, i el micròfon. Aquest problema ja es va intentar resoldre als inicis de la història de les gravacions, amb grans reflectors parabòlics de materials diversos, normalment pesats i engorrosos. S’ha de tenir en compte que el diàmetre de la paràbola limita la longitud d’ona de les freqüències que es veuran reflexades al focus i per tant a la posició del micròfon: com més grans, més greus podran ser les freqüències capturades. Actualment, hi ha oferta de micròfons parabòlics lleugers, a preus raonables i són una eina molt útil per a tot aquell que vulgui endinsar-se en el món del so dels animals.

I tot això, sense deixar de destacar també la possibilitat d’escoltar, gravar i identificar per exemple ratpenats mentre veiem l’espectrograma dels seus crits ultrasònics en la pantalla del mòbil, hidròfons que ens permeten descobrir tota una simfonia invertebrada en un petit estany o gravar durant hores, com un espia de la natura,  la vida al bosc.

En resum, la gravació de sons de la natura està més a prop de tothom.

Si us voleu iniciar en el camp de la gravació de sons podeu aprofitar els tallers i activitats que s’organitzen des de diversos col·lectius i entitats naturalistes. Per exemple al proper festival Delta Birding Festival , dels propers 20,21 i 22 de setembre:
Els sons amagats del Delta” : Sortida d’introducció a materials i mètodes de gravació de sons de la natura amb Eloisa Matheu