La migració nocturna del ocells

Eloisa Matheu, col·laboradora del Museu

A la tardor i a la primavera té lloc la migració de les aus. Gairebé  dues terceres parts de les espècies que realitzen aquest llarg viatge  entre les àrees de cria i les d’hivernada ho fan de nit i són en bona part ocells passeriformes (les petites aus de cant).

Per conèixer millor les espècies que migren de nit, les rutes que segueixen, les àrees on s’aturen a descansar i alimentar-se, els científics recorren a diversos mètodes d’observació durant la nit: radars, càmeres tèrmiques, observacions lunars. Per exemple, un determinat tipus de radars registra els vents, però en època de migració registra senyals que no corresponen a vents sinó al pas d’ocells.

L’anellament dels ocells ha estat i és un mètode tradicional que aporta informació individualitzada molt valuosa sobre la biologia i la migració de moltes espècies d’ocells, però té un baix rendiment. També s’utilitzen, associats a les anelles, emissors que registren la localització geogràfica amb diferents metodologies, algunes envien la informació via satèl·lit i d’altres requereixen la recuperació de l’animal.

Nocmig

El nocmig és una  metodologia que s’està desenvolupant i expandint actualment basat en la gravació de les reclams nocturns dels ocells, tant si es tracta d’estols com d’individus que volen en solitari o en grups laxes, i que està aportant informació molt valuosa per entendre el fenomen migratori. Amb la tecnologia actual es poden deixar gravadores durant la nit de manera ininterrompuda. Les gravacions obtingudes s’escolten amb un àudio software que mostra l’espectrograma de les vocalitzacions al llarg del temps, on es poden apreciar les diferents freqüències que corresponen a diferents espècies i el nombre de cadascuna. D’aquesta manera, no cal escoltar les hores gravades completament, sinó que únicament cal buscar a l’espectrograma la presència de vocalitzacions, fet que a la nit és relativament senzill. La identificació automàtica de les vocalitzacions dels ocells es troba actualment en ple procés de desenvolupament però no és prou acurat, ens cal aprendre encara molt. Ara per ara,  el que és millor és escoltar i identificar visual i auditivament, o enviar les gravacions als experts…

Diversos ornitòlegs i entitats ornitològiques (BTO, The Sound Approach, SOVON, Trektellen) han creat un protocol per estandaritzar el monitoreig de crides nocturnes per tal que aquestes gravacions i les dades que se´n deriven puguin ser utilitzades globalment. A més, s’anima als gravadors a compartir les dades i les seves gravacions:

Per a tots aquells interessats en saber més sobre el nocmig tenen una molt bona oportunitat durant el proper Delta Birding Festival, de la mà d’en Magnus Robb i José Luis Copete, dos experts ornitòlegs que han obert una nova frontera en la identificació de reclams nocturns.

Informacions d’interès:

Exemples de reclams i crides nocturnes d’ocells:

One Comment

  1. Ramon Roqué Cerdà ha dit:

    1h 45m vespre. Barcelona.
    Vol migratori nocturn al cel de Barcelona

Comments are closed.