La col·lecció Vicens Olivella: el final feliç d’una llarga aventura

Glòria Masó i Berta Caballero, conservadores d’artròpodes del Museu

L’esperada col·lecció entomològica de Vicens Olivella ja forma part del fons patrimonial preservat a la col·lecció d’artròpodes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB).

Cal dir que aconseguir fer-la arribar des de Casablanca no ha estat gens fàcil. Però la col·lecció es valia aquests esforços.

La col·lecció Olivella consta de 16.542 espècimens, preservats en sec i ubicats en 111 caixes entomològiques. Conté representants d’un ampli rang de famílies de coleòpters. Són espècimens majoritàriament del Nord d’Àfrica, tot i que també hi ha una interessant representació d’espècies de totes les regions bioclimàtiques. La col·lecció de coleòpters del MCNB ja compta amb un bon fons de material provinent del Marroc, fruit d’una llarga tradició d’expedicions, que continuen en l’actualitat. La suma dels representants d’aquesta nova col·lecció ampliaran en gran manera l’interès científic del fons. La col·lecció Olivella, és una col·lecció de gran renom en el món de l’entomologia, per la seva singularitat i el seu elevat valor científic.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

L’ingrés de la col·lecció també, ha permès als donants complir amb la voluntat de Vicens Olivella de que la seva col·lecció fos preservada al MCNB.

Vicens Olivella i Miquel (Barcelona, 1931Casablanca, 2009) fou entomòleg aficionat, tècnic industrial de formació i submarinista de professió . La seva passió per l’entomologia es remunta a la seva infantesa, i durant la seva joventut va ser encoratjada pel Dr. Francesc Español, amb qui va compartir experiències i molts bescanvis d’espècimens. Posteriorment, el seu lligam amb el Museu continua, fruit de l’amistat establerta amb Oleguer Escolà i amb especialistes col·laboradors, com l’Amador Viñolas. Al 1963 es  trasllada amb la seva família a Casablanca, per atendre la seva nova professió de submarinista, sense deixar mai de banda la seva passió entomològica, la qual va cultivar fins als seus darrers dies. A la col·lecció del Museu ja hi trobem diferents donacions de Vicens Olivella, fetes en vida, d’entre les que podem ressaltar la cessió l’any 2003 d’una vintena de caixes entomològiques de coleòpters de la península Ibèrica, que es preservaven al domicili familiar de Bellaterra.

Vicens Olivella amb la col·lecció al domicili de Casablanca
Vicens Olivella amb la col·lecció al domicili de Casablanca.

Els primers contactes amb la família Olivella anunciant la voluntat de cedir la col·lecció al MCNB, es remunta al novembre del 2010. Però no s’ha pogut materialitzar fins enguany, ja que calia lidiar amb una inacabable llistat de  tràmits burocràtics imbricats en les gestions preparatòries i en el trànsit internacional Espanya-Marroc, per tal de poder fer un transport amb totes les garanties necessàries.

Desprès de l’aventura del viatge a Casablanca el març del 2020 que va permetre a la família Olivella obtenir el permís d’exportació del Govern marroquí, la fita de fer arribar la col·lecció al MCNB semblava més propera.

Però, amb tot el reguitzell de restriccions per la pandèmia de la Covid-19, els tràmits de la donació van quedar de nou paralitzats. Tots els transports de Marroc a Espanya, de persones físiques, s’havien aturat. Així que, només quedava la via d’un transport de mercaderies internacional, l’únic transport que seguia actiu entre ambdós països en època de pandèmia.

Comptant amb l’inestimable suport de la família Olivella, des de Casablanca, i de la Mª Josep Ball, de l’Ambaixada d’Espanya a Rabat, el Museu accepta el repte i es contracta una empresa de transport especialitzat per fer arribar, per via aèria directa de Casablanca a Barcelona, l’esperada col·lecció.

Des del Museu, ja s’havien aconseguit els documents més complexos i imprescindibles per fer l’exportació, però el desconeixement, per part dels transitaris a Marroc, de com s’ha de catalogar una col·lecció entomològica, entre d’altres mal entesos, fan que els tràmits duaners s’encallin durant mesos.

Finalment, i gràcies a l’esforç de tots els implicats, es desencalla la situació, i la col·lecció creua amb èxit les duanes i arriba a l’aeroport de Barcelona el 14 de gener del 2021.

Feliçment, el 10 de febrer, la col·lecció ingressa al Castell dels Tres Dragons. Tan bon punt van entrant les 111 caixes entomològiques, es desempaqueten i revisen, constatant que tots els exemplars han arribat en perfecte estat de conservació.

Cadascuna de les caixes és segellada per tal de passar el tractament de quarantena, que consisteix en la congelació a -20ºC durant 20 dies, i que es duu a terme per tal d’eliminar els possibles espècimens plaga que poguessin venir amb la col·lecció. Aquesta tasca es realitza gràcies al gran suport de les companyes del Dept. de Conservació Preventiva i Restauració del Museu.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La col·lecció Olivella actualment està ubicada en tres nous armaris entomològics a la sala de reserva de la Balconada (primer pis del Castell dels Tres Dragons). Ara queda documentar-la i revisar-la, procés lent però essencial, perquè pugui ser consultable a les plataformes digitals i facilitar així l’accés d’aquesta joia entomològica a tota la comunitat científica d’arreu del món.

L’arribada de la col·lecció Olivella a Barcelona, és el fruit de la perseverança d’un gran treball en equip de persones, que des del Marroc i des del Museu, han recolzat i cregut en aquest projecte. A totes i tots, moltes gràcies per fer-ho possible!!!

2 Comments

  1. Berta Caballero ha dit:

    Gràcies a tu per plantejar el dubte 🙂

    Per poder portar la col·lecció des del Marroc es va haver de fer un inventari detallat de espècies i nombre d’exemplars així, que sí tenim un numero aproximat d’exemplars que s’acabarà d’actualitzar quan documentem la col·lecció pin a pin

  2. Georgina Gratacós ha dit:

    Com sabeu quants exemplars hi ha? Teniu un inventari? N’hi deu haver de molt petits si hi ha tanta quantitat d’exemplars en només 111 caixes.
    Gràcies.

Comments are closed.