El Centre de Documentació del Museu col·labora amb l’Institut Botànic de Barcelona per a la publicació d’imatges de la Biblioteca Salvador a MuseuObert

Centre de Documentació del Museu

Des de l’abril del 2020 la plataforma en línia Museu Obert ofereix el catàleg de les peces que formen el Gabinet Salvador conservat a l’Institut Botànic de Barcelona i propietat de l’Ajuntament de Barcelona.

Museu Obert és una iniciativa de les empreses Nubilum i Coeli que va néixer amb l’objectiu d’apropar al ciutadà les institucions culturals davant la situació d’excepcionalitat durant el confinament.  Actualment, l’espai col·lectiu segueix creixent i compta amb més de 60.000 peces de gairebé una trentena de centres culturals, que celebren la pluralitat del nostre territori.

A través d’aquest web es poden consultar d’una manera molt visual tots els espècimens del Gabinet i els camps principals de cada objecte. Conté un total de 4.933 peces entre les quals trobem espècimens d’herbari, minerals, animals, elements d’apotecaria o fòssils, entre d’altres.

Existeixen diferents propostes de cerca: els calaixos amb 67 imatges, la “terra sigillata” amb 196 imatges, la botànica amb 589 imatges i l’herbari que només compta amb 287 imatges (encara que a finals del 2020 ja s’han digitalitzat tots els espècimens d’herbari que quedaven per fotografiar aquestes imatges encara resten per incorporar en el portal).

El dia 20 de setembre del 2021 també s’hi han incorporat 304 registres d’imatges dels llibres de la biblioteca Salvador. La Biblioteca Salvador és un dels principals fons d’origen particular d’obres antigues especialitzades en botànica, farmàcia, medicina i ciències naturals. Consta de 1.085 obres i un total de 1.346 volums datats entre el 1485 i principis del XIX. D’aquests, 3 són incunables. Tots els exemplars de la Biblioteca Salvador es poden identificar per una rúbrica situada just a sota dels guarismes que indiquen la pàgina 50 de cada exemplar. Als pocs exemplars no paginats, la rúbrica va situada a la portadella del llibre.

Per poder veure els exemplars en línia s’ha de seleccionar la proposta “Llibres”. Gràcies a l’expertesa de l’equip del Centre de Documentació s’ha pogut portar a terme la difusió dels llibres antics.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Després de diverses reunions per tal de consensuar els camps que seria interessant que apareguessin en cada registre, actualment es poden consultar el títol, l’autoria, la datació, el lloc d’execució, els recursos web (catàleg CSIC on està catalogat el llibre), la col·lecció, el número de registre, i notes sobre el nombre de pàgines i il·lustracions de cada un dels registres. Finalment es pot veure una imatge representativa del llibre (un gravat o alguna il·lustració interessant). D’aquesta manera s’han posat així en línia les 304 fitxes amb les imatges que Pablo Linés va fer pel projecte de catalogació de la biblioteca Salvador [Montserrat Martí, Josep María, y José Pardo Tomás, eds. (2008): Catàleg de la Biblioteca Salvador Institut Botànic de Barcelona, 2 vols. Madrid: CSIC] i s’ha posat de relleu una part molt rellevant del patrimoni científic d’aquest Gabinet tant important per a la nostra ciutat.

Podeu navegar per la col·lecció Salvador a través d’aquest enllaç.