3a Jornada sobre Ciència Oberta: Biblioteques i Ciència Ciutadana

Després de la 1a  i 2a Jornada sobre Ciència Oberta i Comunicació Científica , arriba la 3a Jornada, organitzada pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB), el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i el Centre de Recerca en Informació, Comunicació i Cultura (CRICC) de la Universitat de Barcelona (UB).

Aquesta edició es centrarà en ciència oberta, biblioteques i ciència ciutadana, per destacar el rol de les biblioteques i el seu equip com a agents implicats en els diferents àmbits i processos relacionats amb la Ciència Oberta. Està adreçada a personal de biblioteques i centres de documentació, professionals de la comunicació i organització d’activitats, i en general persones interessades en aquest àmbit de la ciència oberta i la ciència ciutadana.

Data: dijous 6 d’octubre de 9 a 14h.

Lloc: Sala Ramon Margalef del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Parc del Fòrum.

Format: presencial. Aquesta jornada no s’enregistrarà. Es publicaran les presentacions dels i les ponents durant la Setmana Internacional de l’Accés Obert (24-30 d’octubre).

Inscripcions: Places limitades. Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a l’enllaç fins el 5 d’octubre.

Certificat d’assistència: es lliurarà certificat d’assistència per correu electrònic a les persones interessades.

PROGRAMA

9.00 – 9.30 : Benvinguda i presentació : Carles Lalueza, Director de l’MCNB, Pilar Cuerva, Cap del Centre de Recerca i Coneixement del MNAC i Anna Villarroya, directora del CRICC.

BLOC 1. Biblioteques i Ciència Oberta

Presenta: Miguel Navas, Bibliotecari del Centre de Documentació de l’MCNB.

9.30 – 10.15: Conferència inaugural “Les biblioteques mil·lenàries, la disrupció digital i la ciència oberta” . Lluís Anglada, Director de Ciència Oberta del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC).

10.15 – 11.30: Taula rodona “Les Biblioteques com a agents clau de la Ciència Oberta”. Conductora: Núria Ferran, Professora de la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals (FIMA) de la UB.

  •  “El suport bibliotecari a la recerca en un context de ciència oberta”. Àngel Borrego, Professor de la FIMA de la UB.
  • “Presentació del grup d’investigació Open Science Spain”. Gema Santos, Professora de la FIMA de la UB i investigadora del Grup de recerca Open Science Spain.
  •  “Recercaires 2.0. Comunicar recerca en l’era de la ciència oberta”. Xavier Lasauca, Responsable de Gestió del Coneixement i Sistemes d’Informació en R+D de la Direcció General de Recerca de la Generalitat de Catalunya.

11:30 – 12:15 : Cafè i networking al Museu.

BLOC 2. Biblioteques i Ciència Ciutadana

Modera: Sílvia Redondo, Cap de la Biblioteca Joaquim Folch i Torres del MNAC.

12.15 – 12.45: “Recerca i ciutadania: els centres culturals de proximitat com a articuladors de la participació i la creació col·lectiva”. Diana Escobar (Coordinadora de projectes del Departament de Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona).

12.45 – 14.00: Taula d’Experiències: Biblioteques i Ciència Ciutadana.

  • Andreu Orte del Molino, Cap de la Unitat de Programació i Innovació, Gerència de Biblioteques de la Diputació de Barcelona
  • Maria Montia, Directora de la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer
  • Assumpta Haro, Directora de la Biblioteca de Sant Vicenç de Castellet
  • Anna Cabré, Directora d’Innovació i Comunicació de Biblioteques de Barcelona

Clausura i comiat.

#3aJornadaCiènciaMuseus