Els primers dinosaures eren petits!

Cristina Serradell, Departament de Comunicació del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Els primers dinosaures van aparèixer 9 milions abans del que s’havia estimat fins ara. Aquesta és la conclusió a que han arribat científics del Museu d’Història Natural de Nova York i que ha estat publicada a la revista Proceedings of the Royal Society.


Prorotodactylus

Unes empremtes trobades a Polònia situen als primers dinosaures a 250 milions d’anys. Segons Stephen Brusatte, aquestes emprentes mostren que els primers dinosaures no eren tan grans com ens pensàvem fins ara. Tot al contrari, tenien una mida no més gran que un gat, no pesaven més de dos kilos, caminaven sobre aquatre potes i d’una aparença molt rara respecte als rèptils actuals.

Els protagonistes d’aquesta història han estat batejats amb el nom de Prorotodactylus.Vivien a prop dels rius, nínxol ecològic on més tard es van desenvolupar els cocodrils. Com que les petjades daten tot just dos milions d’anys més tard que l’extinció en massa del període Permià, això fa pensar   que l¡origen dels dinosaures es va produir després d’aquesta catàstrofe.

“Existeix un grau de similitud entre aquesta extinció i la que va tenir lloc fa 65 milions d’anys, donat que aquesta última va obrir el camí cap el desenvolupament d’animals més petits també, com el mamífers”, afirma Stephen Brustatte.

“Durant els primers 20-50 milions d’anys de la història dels dinosaures, els dinosaures i els seus parents més propers estaven vivint en l’ombra dels seus cosins cocodrils, més diversos, amb èxit, i abundants”, va assenyalar Brusatte en el seu comunicat. “Els  dinosaures més antics eren petits i rars.”

Creieu que amb aquestes troballes ja es pot concloure que els primers dinosaures eren tan petits? i que van aparèixer abans del que s’esperava? són concloents les proves? per què creieu que aquest article no s’ha publicat al Science o al Nature?

Més informació:

Footprints pull origin and diversification of dinosaur stem lineage deep into Early TriassicProc. R. Soc. B published online before print October 6, 2010, doi:10.1098/rspb.2010.1746

Dinosaur origins pushed further back in time, BBC news, Science&Environment

First dinosaurs walked on little cat feet, Reuters