La rosa del desert

Carles Curto, conservador de Minerologia del MCNB

La rosa del desert es una varietat morfològica del guix molt característica en les zones àrides arenoses de la Terra.

La rosa del desert es, en realitat, un agregat de cristalls de guix de forma lenticular que creixen, englobant la sorra del medi en que cristal·litzen i formant grups entrecreuats en formes que recorden un capoll de rosa amb els pètals oberts.

Aquestes formes lenticulars corresponen a romboedres molt aplanats i amb curvatures de les arestes, morfologia molt típica del creixement ràpid que es produeix quan l’aigua de pluja, que en el medi desèrtic sol tan puntual com torrencial, s’escola i renta el guix de la sorra, acumulant-se a poca fondària. La posterior i ràpida dessecació, originada per la intensa escalfor solar, fa que l’aigua s’evapori, pujant amunt i, en travessar les sorres en direcció a l’exterior precipita en l’interior d’aquestes i forma les cristal·litzacions conegudes com a roses del desert.

El color de la rosa depèn sempre del color de la sorra que engloba, per això són tan conegudes pels seus diferents tons les del Sàhara algerià, de color vermellós-marró, les del desert de Sonora, a Mèxic, blanques y les de la Patagònia argentina que contenen sorra negra.

Guix (rosa del desert) Patagònia, República Argentina.
Guix (rosa del desert) Patagònia, República Argentina. MGB 10442. Mesures: 18x17x18 cm/2200 gr
Guix (rosa del desert). Desert de Sonora, Mèxic. MGB 12975. Mesures: 6x5,5x5 cm/66,1 gr

3 Comments

 1. Jordi ha dit:

  Bona explicació, gràciesssssss! Felicitats pel blog.

  1. Cristi ha dit:

   Moltes gràcies!L

 2. Manela ha dit:

  Veien aquesta imatge s’entén molt bé el perquè del seu nom!

Comments are closed.