Què es cou sota l’illa de El Hierro?

Marc Campeny Crego i Iria Díaz Ontiveros, documentalistes DOC6 (mineralogia i petrologia)

Què és un volcà?

 

Un volcà és un punt de la superfície terrestre, aeri o subaquàtic, per on s’expulsa magma procedent de l’interior del planeta. El més comú és que els volcans formin edificis cònics de gran alçada però no sempre és així. Fins i tot hi ha vegades que les erupcions es produeixen a partir d’una fissura sense la presència de cap tipus d’edifici volcànic.

Con volcànic Augustine (Alaska).Wikimedia-Game McGimsey-USGS

Es poden predir les erupcions volcàniques?

 

El seguiment i la monitorització d’un volcà actiu és essencial per poder predir un procés d’erupció volcànica. Tot i així, hi ha una sèrie de fenòmens que tenen lloc abans d’una erupció i que ajuden als vulcanòlegs a predir en quin lloc i el moment aproximat es pot arribar a produir: Un increment del nombre i la intensitat de terratrèmols, canvis en l’activitat de les fumaroles, deformacions en el terreny dels voltants del volcà, etc.

Perquè hi ha volcans a les Illes Canàries?

En general, la situació dels volcans es concentra sobre els límits de les plaques tectòniques. Tot i així, hi ha zones volcàniques aïllades que es troben lluny dels límits de placa i que són conegudes amb el nom de “punts calents” o “hot spots”. L’origen del vulcanisme a les illes Canàries està originat per un d’aquests “punts calents”.

Erupció en fisura del volcà Kamoamoa (Hawai). Wikimedia. Imatge de US Geological Survey

Quan es va produir la darrera erupció a les Canàries?

 

L’última erupció a les Illes Canàries va ser la del volcà Teneguía, a l’extrem sud de l’illa de La Palma, i va tenir lloc del 26 d’octubre al 18 de novembre de l’any 1971. Va ser una erupció curta que va abocar colades de lava al mar i que no va afectar les zones poblades.

Erupció del volcà Teneguia (illa de La Palma, Canàries)

El Teide, l’edifici volcànic més important de l’arxipèlag i situat a l’illa de Tenerife, es troba encara actiu, però no entra en erupció des de l’any 1909.

 

Hi haurà erupció a l’illa de El Hierro?

 

La possibilitat d’una erupció a l’illa de El Hierro va començar a plantejar-se fa uns mesos, quan es va detectar un augment gradual del nombre de terratrèmols registrats a la zona. Aquesta intensificació de l’activitat sísmica està produïda per l’ascensió d’una bossada de magma cap a zones més properes a la superfície terrestre.

Perquè finalment es produís una erupció volcànica el magma hauria de trobar una fractura que permetés la seva sortida a la superfície. Tot i així, el més probable és que el magma no trobi aquesta sortida i quedi emplaçat en profunditat refredant-se lentament i sense generar una erupció volcànica.

Actualment el magma que es manté actiu a l’illa de El Hierro es troba encara a uns 12 km de profunditat i la possibilitat de que pugui arribar a la superfície i generar una erupció volcànica es calcula que és d’un 15%.

 

Hi ha risc per la població de l’illa?

 

Durant els darrers dies s’ha produït el desallotjament d’algunes poblacions a l’illa de El Hierro a causa del risc de despreniments provocats pels moviments sísmics.

En cas de produir-se una erupció, el risc pels habitants de l’illa seria baix ja que les mesures de control són exhaustives i permetrien tenir el temps suficient per desallotjar els seus habitants. A més, a priori es tractaria d’una erupció sense grans explosions i amb un desplaçament de la lava a baixa velocitat.

Us heu trobat mai prop d’un volcà en erupció?

 

 

10 Comments

 1. Observadora de la natura ha dit:

  Creieu que els científics han informat bé sobre el volcà de El Hierro? O els mitjans són els que enreden la troca? Creieu que estan creant un fals alarmisme?

 2. Cristi ha dit:

  Una mica de moderació si us plau. El tema és molt interessant, així que, per què no reconduim el debat?

 3. Carles ha dit:

  Estaria bé que comnecessiu per aprendre a escriure, no s’enten res. A què us referiu? Són els volcans una tonteria? Us fan por perquè afecten les vostres còmodes vides? Perquè fan fum? Voleu domesticar la natura?
  Podeu explicar-vos millor, si us plau?

 4. marta ha dit:

  no se si has vist que en les illes canaries hi ha un volcá que fa temps que no va erupcionar, com diuen no esteia mort sino que esteia dormit i no tens rao per rute ( de tot lo que he dit) ja magradaria que hi fosis alla Carles

  1. Carles ha dit:

   I tant si m’agradaria ser_hi (el comentari anava aquí, no més avall, error).
   Algú em paga el viatge i l’estada? (representaré el Museu).

 5. marta ha dit:

  jo vi un volcan que erupcio hace muy poco pero no me aquerdo de que era pero vi que era muy movidiza y muy grande.

  1. Carles ha dit:

   I tant si m’agradaria ser-hi!

 6. Carles ha dit:

  Doncs estaria bé un volcanet nou a Canarias. Fa temps, l’erupció del Teneguía em va enganxar de ple a la Universitat (Geologia es feia aleshores a la plaça Universitat) i el teneguía va animar força la vida a la facultat.

  1. marta ha dit:

   pero perque? dius una tonteria..!!

  2. Carles ha dit:

   En què consisteix la tonteria excatament? Si m’ho dius et podré contesra sí, no… i fins i tot ni sí ni no ans tot el contrari.

Comments are closed.