Entenent els mecanismes de gaudir de la bellesa

La creativitat artística és sens dubte un producte de la ment humana, però l’origen del plaer intel·lectual que produeix l’ observació d’ una obra d’ art i de l’artista que la crea és un veritable misteri.  Entre els esdeveniments més notables ocorreguts al llarg de l’evolució del cervell cal destacar l’augment del seu tamany i, particularment, el gran desenvolupament i diferenciació de l’escorça cerebral.  Així, sembla lògic suposar que gràcies a l’augment de la complexitat del nostre cervell ha estat possible el  desenvolupament espectacular de les funcions cognitives i de les habilitats artístiques. Però què té d’especial la neoescorça humana i en què es diferencia de la d’altres espècies? La bellesa és perecbuda solament pels éssers humans? Per què l’art ens provoca plaer mental?

Javier de Felipe, neurobiòleg especialitzat en l’estudi microanatòmic del cervell, aborda aquestes i altres qüestions a la llum d’estudis recents que indiquen que l’escorça cerebral humana posseeix certes característiques que ens distingeixen d’altres  mamífers.  Són aquestes diferències el punt de partida que va donar lloc al naixement de l’art?

Recull de tots els tuits a l’entorn d’aquesta conferència, amb l’etiqueta #neuronat: Recull dels tuits de la conferència de Javier de Felipe, 19 de juny_Museu Blau

Conferència íntegra del dia 19 de juny:  https://vimeo.com/44382284

PARTICIPA: des de TWITTER amb l’etiqueta #neuronat.

‘unique_div_id’ => ‘tweetblender-t1’,
‘sources’ => ‘#neuronat’,
‘refresh_rate’ => 10,
‘tweets_num’ => 100,
‘view_more_url’ => ‘https://twitter.com/museuciencies’,
‘view_more_text’ => ‘segueix-nos!’,
));
?>

Més informació.

Neuromoda, la estética del cerebro, EL PAIS, 25 de març de 2012
Microorganización de la Corteza Cerebral Normal y Alteraciones de los Circuitos, web Instituto Ramon i Cajal
tres14 – Javier de Felipe , tres14 – RTVE.es A la Carta

2 Comments

  1. Hola.
    En primer lloc felicitar-vos als organitzadors de la conferència i al ponent Javier de Felipe. Voldria saber si la grabació d’aquesta conferència es podrà consultar de nou en aquest bloc o en la web del Museu.
    Salutacions

    1. Cristi ha dit:

      Hola Josep, penjarem el vídeo en aquest mateix post i el link a les nostres xarxes del Facebook i Twitter

Comments are closed.