Geolodia

L’Estany de Banyoles: 6 històries d’aigua

El proper dissabte, 11 de maig, el centre GEOCAMB de la Universitat de Girona i la delegació catalana de l’AEPECT organitzen a l’Estany de Banyoles el Geolodia de les
comarques de Girona.

Un Geolodia és una activitat de divulgació de les Ciències de la Terra a través d’una sortida de camp guiada per geòlegs especialistes. És totalment gratuïta i s’organitza el mateix cap de setmana a totes les províncies de l’estat. Està adreçada un públic de totes les edats i és promoguda per la SGE (Sociedad Geológica de España),  l’AEPECT (Asociación Española para la enseñanza de las Ciencias de la Tierra)  i l’IGME (Instituto Geológico y Minero de España).

S’ha escollit l’Estany de Banyoles perquè la zona lacustre és un entorn singular de gran interès per la Geologia. Parlar d’històries d’aigua és assumir el protagonisme que aquesta té i ha tingut en aquest paratge. L’aigua és el motor d’un peculiar sistema càrstic que ha originat el llac de més grans proporcions de Catalunya. L’aigua subterrània ha estat envoltada de misteri fins que la ciència ha desvetllat el seu origen. L’aigua ha esculpit el paisatge dissolent el subsòl i originant estanyolso alliberant els seus minerals per construir travertins. L’aigua ha estat testimoni de canvis climàtics, de la presència dels homes primitius, dels aprofitaments hidràulics, d’activitats esportives, o d’episodis catastròfics.

Jaciment Neolitic de La Draga a Banyoles imatge extreta de Flickr. Autor Equip Draga

El Geolodia de l’Estany de Banyoles serà un recorregut guiat per les explicacions d’experts a llarg de 6 parades sota el comú denominador de l’aigua. Visitarem el jaciment neolític de la Draga, descobrirem els travertins en formació, explicarem el funcionament del sistema hidrogeològic, parlarem de la geometria del fons de l’Estany, entendrem com es forma un estanyol i com s’han originat les esquerdes de Les Estunes.

Aquelles persones interessades en participar-hi és recomanable que s’inscriguin abans, trucant per telèfon a l’oficina de turisme de Banyoles (972 58 34 70) o turisme@ajbanyoles.org

Els recorreguts guiat sortiran cada 15 minuts des de l’aparcament del Pavelló de La
Draga, des de les 9:00 fins les 11:30. La durada total de l’itinerari es preveu que sigui de
2 hores.

Col·laboren:
Ajuntament de Banyoles
Ajuntament de Porqueres
Consell Comarcal del Pla de l’Estany
Consorci de l’Estany de Banyoles
Projecte Excavació arqueològica del Jaciment de La Draga
Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles
Consell Superior d’Investigacions Científiques (Institució “Milà i Fontanals”)
Universitat Autònoma de Barcelona
Museu d’Arqueologia de Catalunya
Museu Darder

Aquesta informació ens l’ha facilitat AEPECT Catalunya