Morten Melgaard, director del Museu d’Història Natural de Copenhaguen i Itziar González, arquitecta, debatran sobre les línies de treball per fer de la Ciutadella un renovat Parc de Ciència

La sessió serà conduïda per Jordi Camí, director general del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) i de la Fundació Pasqual Maragall.

Coorganitzat pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona i la Fundació Barcelona Zoo, “La Ciutadella, el primer parc científic de Barcelona” és un cicle de quatre sessions que compta amb la participació de rellevants personalitats del món de la cultura i la ciència com Gilles Boeuf, president del Museu d’Història Natural de París,  Antoni Roca, membre de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, Morten Meldgaard, director del Museu d’Història Natural de Copenhaguen; Itziar González, arquitecta; Gerald Dick, director executiu de l’Associació Mundial de Zoos i Aquaris; Ramon Folch, socioecòleg i Ismail Serageldin, director de la nova Biblioteca d’Alexandria que aportaran la seva experiència a aquest cicle que tindrà lloc al Centre Cultural del Born.

“La Ciutadella, el primer parc científic de Barcelona” neix a partir del compromís que l’Ajuntament va adquirir l’any passat de desenvolupar un projecte de recuperació de la memòria històrica del parc de la Ciutadella que expliqui l’origen, el seu significat per a la ciutat al llarg del temps, la realitat actual i el seu caràcter de parc dedicat a la ciència. En aquest sentit, El Museu de Ciències Naturals de Barcelona i la Fundació Barcelona Zoo amb la col·laboració d’institucions científiques també vinculades al Parc com Medi Ambient i Serveis Urbans, Hàbitat Urbà, Ajuntament de Barcelona; Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació; Institut de Ciències del Mar; Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona; Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica; Institut d’Estudis Catalans, Universitat Pompeu Fabra i El Born Centre Cultural impulsen conjuntament aquest cicle, que és la primera d’una sèrie d’activitats que es proposen per obrir una reflexió a la ciutat sobre la tradició científica del Parc i la seva evolució en el futur.

Dijous 12 de juny de 2014

19.00 h

PARCS DE CIÈNCIA A LES CIUTATS II
COPENHAGUEN I BARCELONA: DUES VISIONS DE FUTUR

Morten Meldgaard, director de l’Statens Naturhistoriske Museum de Copenhaguen
Itziar González Virós, arquitecta
Jordi Camí, director general del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona

La sessió s’iniciarà amb una intervenció de Morten Meldgaard sobre les línies de treball i el projecte de futur del museu danès. A continuació, Itziar González Virós parlarà sobre les línies de treball per fer de la Ciutadella un «nou» parc de ciència per a la ciutat. Després d’un diàleg entre tots dos ponents s’obrirà un torn de preguntes amb el públic. La sessió serà conduïda per Jordi Camí.

Durada: 1 h 30 min.

Morten Meldgaard és director de l’Statens Naturhistoriske Museum (NHMD) de Copenhaguen. Doctorat en Zoologia per la Universitat de Copenhaguen ha treballat i investigat principalment en zoologia, recursos naturals i explotació, clima i medi ambient de l’Àrtic. Va treballar al Centre Històric d’Investigació Arqueològica i va ser director del Centre Polar Danès entre 1995 i 2000, i director del Nordatlantens Brugge (Casa Atlàntica del Nord) fins al 2005. Va ser director de la Fundació Expedició Danesa fins al 2007, que va incorporar-se com a director del Museu Estatal d’Història Natural de Copenhaguen. Des del 2005, ha estat professor d’Història Ambiental i Medi Ambient de l’Àrtic a la Universitat de Copenhaguen i de Medi Ambient de l’Àrtic a la Universitat de Groenlàndia. Va rebre la medalla Galathea el 2009 i és membre del consell de diverses fundacions inclosa la Societat Geogràfica Reial de Dinamarca des del 1996 i el Centre Medieval des del 2000 .

Itziar González Virós és arquitecta. Va estudiar a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (UPC), de la qual ha estat professora associada del departament d’Història, Estètica i Composició arquitectònica fins al 2005. Ha intervingut en diversos processos de participació ciutadana a tot Catalunya i als països escandinaus, com ara el RiverCity International Workshop (Göteborg, Suècia, 2011). Ha estat regidora electa del districte de Ciutat Vella de la ciutat de Barcelona des del juny del 2007 fins al maig del 2010. Actualment col·labora com a redactora en diversos estudis d’urbanisme i arquitectura, i com a docent, en matèria de sostenibilitat social, participació, mediació i resolució de conflictes en l’espai públic. És membre fundadora del grup transdisciplinari de recerca RESET, del grup promotor del Parlament Ciutadà i directora de l’Institut Cartogràfic de la Revolta.

Jordi Camí és director general del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) i de la Fundació Pasqual Maragall. Doctor en Medicina, especialista en Farmacologia Clínica i catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, per a la qual va desenvolupar, entre 1997 i 2002, els estudis en Ciències de la Salut i de la Vida. La seva activitat científica principal s’ha centrat, durant més de vint?i?cinc anys, en el camp de les Neurociències i, en particular, en el de la Farmacologia de les drogues d’abús. Va fundar la Sociedad Española de Toxicomanías (1988), va dirigir l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica de Barcelona (IMIM) i ha participat en la gestació de centres de recerca com ara el Centre de Regulació Genòmica (CRG), el Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB) i el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB). Ha estat guardonat amb el premi de recerca Reina Sofia el 1990 i amb la medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya al mèrit científic i tecnològic l’any 2000.

Totes les sessions tindran lloc a les 19 h al Born Centre Cultural. Plaça Comercial 12.

Entrada gratuïta. Aforament limitat.

Per a més informació i gestió d’entrevistes:

comunicaciomcnb@bcn.cat i gredolad@bcn.cat

932565973 o 932562205

Seguiu l’actualitat del cicle per Twitter amb l’etiqueta: #LaCiutadellaBorn

Per a descarregar el programa i més informació del cicle entreu a:

https://blog.museuciencies.cat/2014/05/la-ciutadella-el-primer-parc-cientific-de-barcelona/