El paper de les institucions de ciències naturals en la conservació de la natura

Gerald Dick, director executiu del l’Associació  Mundial de Zoos i Aquaris  (WAZA),  i Ramon Folch, doctor en biologia i socioecòleg, debatran  sobre el paper de les institucions  de ciències naturals en la preservació de la natura i els recursos naturals. La sessió, serà conduïda per Albert Palanques, director de l’Institut de Ciències del Mar.

El cicle  “La Ciutadella, el primer parc científic de Barcelona” neix a partir del compromís que l’Ajuntament va adquirir l’any passat de desenvolupar un projecte de recuperació de la memòria històrica del parc de la Ciutadella que expliqui l’origen, el seu significat per a la ciutat al llarg del temps, la realitat actual i el seu caràcter de parc dedicat a la ciència. En aquest sentit, El Museu de Ciències Naturals de Barcelona i la Fundació Barcelona Zoo amb la col·laboració d’institucions científiques també vinculades al Parc com Medi Ambient i Serveis Urbans, Hàbitat Urbà, Ajuntament de Barcelona; Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació; Institut de Ciències del Mar; Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona; Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica; Institut d’Estudis Catalans, Universitat Pompeu Fabra i El Born Centre Cultural impulsen conjuntament aquest cicle, que és la primera d’una sèrie d’activitats que es proposen per obrir una reflexió a la ciutat sobre la tradició científica del Parc i la seva evolució en el futur.

Coorganitzat pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona i la Fundació Barcelona Zoo, “La Ciutadella, el primer parc científic de Barcelona” és un cicle de quatre sessions  que compta amb la participació de rellevants personalitats del món de la cultura i la ciència com Gilles Boeuf, president del Museu d’Història Natural de París;  Antoni Roca, membre de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica;  Morten Meldgaard, director del Museu d’Història Natural de Copenhaguen; Itziar González, arquitecta ; Gerald Dick, director executiu de l’Associació Mundial de Zoos i Aquaris; Ramon Folch, socioecòleg i Ismail Serageldin, director de la nova Biblioteca d’Alexandria, que aportaran la seva experiència a aquest cicle.

 

26 de juny de 2014

19.00 h

LA CONSERVACIÓ DE LA NATURA

LES INSTITUCIONS CIENTÍFIQUES I LA PROTECCIÓ DE LA BIODIVERSITAT I LA GEODIVERSITAT

Gerald Dick, director executiu de l’Associació Mundial de Zoos i Aquaris.
Ramon Folch, president de l’Estudi Ramon Folch & Associats
Albert Palanques, director de l’Institut de Ciències del Mar

La sessió s’iniciarà amb una intervenció de Gerald Dick sobre l’estratègia mundial dels zoos i aquaris per a la conservació in situ i ex situ, i sobre el treball en xarxa del conjunt d’institucions que treballen en aquest camp. Ramon Folch dissertarà sobre el paper de les institucions de ciències naturals en la preservació de la natura i els recursos naturals. Després d’un diàleg entre tots dos ponents, s’obrirà un torn de preguntes amb el públic. La sessió serà conduïda per Albert Palanques.

Durada: 1 h 30 min.

Gerald Dick és director executiu del World Association of Zoos and Aquariums (WAZA), l’associació mundial de zoos i aquaris. Dick es va doctorar sota la supervisió de Hans Winkler i l’etòleg Konrad Lorenz. Va ser el responsable de projectes i de relacions internacionals de conservació de la natura del ministeri de Medi Ambient austríac, i docent en temes de conservació internacional a la Universitat de Viena. Havent treballat en projectes de cooperació de desenvolupament mediambiental a Tailàndia i Nicaragua, el 1995 es va incorporar a WWF Àustria i va ser-ne el responsable del programa internacional d’espècies a Europa i a l’Orient Mitjà. L’any 2008 va esdevenir director executiu de WAZA. Sota la seva direcció, la WAZA ha tingut un paper important en convencions (Convention of Biological Diversity, CBD; Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, CITES; o la Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals, CMS) i protocols de conservació internacionals, com també en temes de desenvolupament estratègic de zoos i aquaris.

Ramon Folch, és doctor en Biologia i socioecòleg. Treballa en gestió territorial i urbanística des d’una aproximació sostenibilista. Des de 1994 dirigeix el seu propi estudi professional (ERF, Estudi Ramon Folch & Associats S.L.). Pertany al Capítol Espanyol del Club de Roma i és membre de l’Institut d’Estudis Catalans. És autor de nombrosos articles i d’una trentena de llibres. Ha redactat o dirigit nombrosos estudis i projectes urbanístics i ambientals. Com a investigador i gestor, ha participat en projectes de recerca i de cooperació ambiental i sanitària desenvolupats a Europa, Àfrica i Amèrica. Ha estat professor de la Universitat de Barcelona i de la Cátedra UNESCO/FLACAM para el Desarrollo Sustentable (La Plata) i consultor ambiental de la UNESCO (París). Ha representat Espanya a la Direcció General de Recerca de la Unió Europea. Ha presidit el Consell Social de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Albert Palanques és director de l’Institut de Ciències del Mar. Format com a geòleg, va obtenir un màster en Geologia Marina a la Universitat de Barcelona (1984), doctorat en Ciències del Mar per la Universitat Politècnica de Catalunya (1987) i estudis postdoctorals a l’Observatori de la Terra Lamont Doherty, de la Universitat de Columbia. Ha investigat sobre temes de dinàmica sedimentaria, fluxos biogeoquímics i impacte antropogènic. En l’actualitat és professor d’Investigació i director de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC). Ha estat coordinador de diversos projectes de recerca en col·laboració amb empreses i l’administració pública.

Hora i lloc: 19 h al Born Centre Cultural. Plaça Comercial 12.

Entrada gratuïta. Aforament limitat.

Per a més informació i gestió d’entrevistes:

comunicaciomcnb@bcn.cat i gredolad@bcn.cat

932565973 o 932562205

Seguiu l’actualitat del cicle per Twitter amb l’etiqueta: #LaCiutadellaBorn

 

Per a descarregar el programa i més informació del cicle entreu a:

https://blog.museuciencies.cat/2014/05/la-ciutadella-el-primer-parc-cientific-de-barcelona/