El Museu de Ciències Naturals de Barcelona disposa des del 2019 d’un repositori institucional de la recerca en obert, el primer d’un museu a Catalunya i a l’Estat. Va ser possible gràcies a la col·laboració amb el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) i la participació a la plataforma RECERCAT. Actualment, el Museu posa a disposició de tothom més de 550 documents, incloent articles de revista, capítols de llibre, comunicacions a congressos, etc., publicats per persones vinculades a la nostra institució.
El passat 15 de febrer, l’Ajuntament de Barcelona comunicava la creació de la comunitat “Literatura científica” al repositori institucional BCNROC, gestionat pel Servei de Documentació i Accés al Coneixement (SEDAC). Tal i com expliquen, el Pla Barcelona Ciència 2020-2023 recull entre els objectius l’impuls dels projectes de recerca i la divulgació de la cultura científica entre la ciutadania, i és per aquest motiu que s’ha creat aquesta comunitat.
La primera col·lecció que s’ha inclòs és la corresponent al Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Ha estat possible gràcies a l’estreta col·laboració entre el Centre de Documentació del Museu i el SEDAC. La publicació original es continuarà fent al RECERCAT, però el SEDAC extraurà registres de manera periòdica per incorporar-los al BCNROC, de manera que tota aquesta documentació científica estarà actualitzada i disponible als dos repositoris.
Aquesta és una gran notícia, que referma el camí emprès cap a la màxima difusió de la recerca que es duu a terme al nostre Museu. Recordem que, en tractar-se de repositoris que compleixen amb els estàndards oficials, el seu contingut també apareix a RECOLECTA, el recol·lector de ciència en obert a nivell espanyol, i OpenAire, l’equivalent europeu.