Natal bauhinia

Núria Membrives, Jardí Botànic de Barcelona

 

Nom comú: Natal bauhinia

Nom científic: Bauhinia natalensis Hook.

Família: Fabàcies

Distribució: Restringida a Transkei, l’est del Cap i el sud de la zona costanera de KwaZulu-Natal (Sud-àfrica).

Hàbitat: Es troba en zones preferentment arbustives.

Període de floració (aproximat): Des de l’estiu fins a la tardor.

Descripció: Arbust de fins a 3 metres d’alçada. Fulles en forma de papallona: són dos lòbuls arrodonits, quasi completament dividits. Flors blanques, delicades i amb un suau aroma. Els petits fruits s’obren quan són madurs i deixen caure les llavors.

Curiositats: La combinació de fulles i flors fa que sigui una planta amb un excepcional potencial en jardineria.

Etimologia: El génere Bauhinia va ser establert per Linné l’any 1753 en honor als germans Johan i Caspar Bauhin, botànics del segle XVI. Aquests germans eren bessons, per tant el nom fa referència a la forma simètrica de les fulles quan es pleguen entre si. L’epítet natalensis fa referència a la zona de Natal on es troba de forma natural.

Cultiu al Jardí Botànic: Creix a ple sol o semiombra, i un cop establerta necessita una moderada quantitat d’aigua durant tot l’any. És sensible a les gelades, i perd la fulla si li falta aigua (caducifoli d’estiu), i torna a brotar quan les condicions milloren. Prefereix sòls fèrtils. Es recomana plantacions de 3 o 5 individus per donar més vistositat. Les llavors germinen fàcilment en primavera.